Linkuri accesibilitate

UE, infringement împotriva Marii Britanii. Răspunsul Londrei


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi declanșarea procedurii de infringement împotriva Marii Britanii, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere, transmit agențiile internaționale de știri.

Motivul este dat de noua lege britanică privind piaţa internă, despre care șefa executivului comunitar spune să „este prin natura sa o încălcare a obligației de bună credință inclusă în Acordul de retragere”.

Joi dimineață, Comisia a decis să trimită o scrisoare de punere în întârziere guvernului Regatului Unit. „Este prima etapă într-o procedură de infringement'', a declarat Ursula von der Leyen.

„Articolul 5 din Acordul de retragere prevede că Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor care rezultă din acordul în cauză și să se abțină de la orice măsuri care ar putea pune în pericol realizarea acestor obiective. Ambele părți au obligația de a coopera cu bună-credință în îndeplinirea sarcinilor care rezultă din Acordul de retragere", potrivit unui comunicat al executivului european.

Londra are 30 de zile ca să răspundă executivului UE.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie să retragă proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, avertizând că nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Potrivit acestui proiect de lege, premierul Boris Johnson poate anula Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.

„Noi am prezentat clar motivele care au făcut necesară introducerea măsurilor referitoare'' la Irlanda de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al executivului de la Londra, invocând nevoia de „a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit''.

„Trebuie să creăm o plasă de siguranţă juridică pentru a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit, pentru a asigura că miniştrii îşi pot respecta întotdeauna obligaţiile faţă de Irlanda de Nord şi pentru a proteja ceea ce s-a câştigat din procesul de pace'', a adăugat el.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG