„Avem două mesaje”, a menționat Ursula von den Leyen, Președinta Comisiei Europene. „Către oamenii din Belarus: vedem și auzim că vă doriți schimbarea, democrația, un viitor mai bun. Către autoritățile din Belarus: represiunea, brutalitatea și constrângerile nu vor aduce legitimitate regimului vostru autoritar. Ați ignorat alegerea democratică a cetățenilor din Belarus. Este timpul să schimbați direcția. Când - nu dacă - Belarusul va declanșa tranziția pașnică înspre democrație, Uniunea Europeană va fi aici să vă ajute.”
Pachetul de investiții în valoare de 3 miliarde de euro este destinat reformelor structurale, printre care: reforma justiției, îmbunătățirea guvernanței economice, modernizarea infrastructurii, tranziția verde, digitalizarea și reconstruirea capitalului uman. Economia Belarusului s-ar îmbunătăți semnificativ prin sprijinirea afacerilor mici și mijlocii, îmbunătățirea relațiilor comerciale cu UE, și eliminarea corupției.
Planul detaliat al Uniunii Europene se bazează pe condiția stabilirii unui regim democratic. Fondurile strucutrale vor veni de la Banca Europeană pentru Investiții și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, însă Comisia se așteaptă că și Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional vor dori să susțină financiar un Belarus democratic.
Expulzarea diplomaților din Lituania
Lituania a expulzat pe 28 mai doi diplomați din Belarus, pe motivul că activitățile lor sunt „incompatibile cu statutul lor diplomatic”, în urma deturnării avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici către Minsk.
Diplomații din Belarus au fost declarați personae non gratae și trebuie să părăsească Lituania în termen de șapte zile.
Conform unui tweet publicat de Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, cei doi diplomați erau de fapt spioni. „Nu, mulțumim, și la revedere”, a declarat Ministrul.
„Decizia aceasta vine în solidaritate cu Letonia”, a declarat Ministrul de Externe din Lituania. Cu câteva zile în urmă, angajații Ambasadei letone din Minsk au fost expulzați fără nicio justificare.
Pe 24 mai, oficialii din Letonia au înlocuit steagul oficial al Belarusului de la campionatul de hochei din Riga cu cel al opoziției.
Federația Internațională de Hochei pe Gheață au rugat Letonia să pună înapoi steagul oficial, dar letonii au refuzat. Primarul din Riga a ales să dea jos steagurile Federației, declarând că „Toată lumea trebuie să aleagă o parte… oamenii care sunt însetați de libertate, sau un dictator violent”.
Influența Turciei în NATO
Conform unor diplomați apropiați NATO, Turcia a împins Alianța Nord-Atlantică către o reacție mai blândă față de deturnarea cursei RyanAir către Minsk și arestarea lui Roman Protasevici.
Membrii NATO au publicat o declarație în care condamnau acțiunile Belarusului, dar nu au inclus pedepsele sugerate de statele baltice și Polonia. S-a înlăturat din varianta finală și limbajul care amenința Belarusul cu încetarea colaborării cu NATO. Acest lucru s-a întâmplat la insistențele Turciei, conform surselor.
Conform surselor, este posibil ca Turcia să fi adoptat această poziție pentru a rămâne în grațiile Moscovei. Restul aliaților au fost frustrați de insistența Turciei să elimine limbajul punitiv din declarația finală. Turcia are, însă, a doua cea mai mare armată dintre aliații NATO și ocupă o poziție strategică, așa că aliații au cedat insistențelor Ankarei.
Campionatul de ciclism, mutat
Campionatul European de Ciclism era programat să aibă loc la Minsk, între 23 și 27 iunie. Președintele Uniunii Europene de Ciclism, Enrico Della Casa, a decis pe 27 mai să mute campionatul altundeva. Premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a oferit ca țara sa să găzduiască campionatul în locul Belarusului.
Campionatul de hochei de la Riga trebuia să aibă loc la Riga și la Minsk. În ianuarie, Federația Internațională de Hochei pe Gheață a decis să renunțe la parteneriatul cu Belarus și să găzduiască evenimentul doar la Riga.
Deturnarea avionului
Avionul în care se afla jurnalistul disident Roman Protasevici a plecat pe 23 mai de la Atena cu destinația Vilnius/Lituania și a fost deturnat duminică de autoritățile de la Minsk, din ordinul lui Alexandr Lukașenko, autocratul care conduce neîntrerupt țara din 1994. Protasevici, în vârstă de 26 de ani, și Sofia Sopega au fost arestați.
Comunitatea internațională a reacționat puternic la arestarea lui Protasevici. Companii aeriene precum Air France, Lufthansa și Singapore Airlines au început deja redirecționarea zborurilor pentru a evita spațiul aerian din Belarus, iar Letonia a devenit pe 26 mai ultima țară europeană care a anunțat că nu va autoriza niciun zbor de plecare sau de sosire care să traverseze spațiul aerian din Belarus. NATO a cerut eliberarea lui Protasevici, însă nu ia acțiuni puternice de teama răspunsului Rusiei.