Linkuri accesibilitate

UE cere Rusiei să elibereze civilii ucraineni din captivitate și să permită Crucii Roșii să ajungă la ei


Acțiune în sprijinul prizonierilor din Federația Rusă, Zaporoijia, Ucraina, 3 februarie 2024.
Acțiune în sprijinul prizonierilor din Federația Rusă, Zaporoijia, Ucraina, 3 februarie 2024.

Uniunea Europeană solicită Rusiei să-și îndeplinească obligațiile pe care le are prin convențiile internaționale - să elibereze civilii ucraineni reținuți, să furnizeze liste cu numele și locul unde se află toți ucrainenii privați de libertate.

Solicitarea vine de la Consiliului Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), reunit pe 23 mai, la Viena.

„De asemenea, Rusia trebuie să asigure accesul imediat, sigur și nestingherit al CICR (Comitetul Internațional al Crucii Roșii – n.red.) la toate unitățile în care sunt deținuți ucraineni, atât în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei, cât și în Rusia”, a subliniat Consiliul OSCE.

În declarație se menționează că problema civililor dispăruți ai Ucrainei este indisolubil legată de situația a mii de copii ucraineni care rămân dispăruți după ce au fost deportați de Rusia. Consiliul notează că Rusia „își neglijează îndatoririle și obligațiile de a înregistra, urmări, contacta și restabili contactul acestor copii cu familiile lor, exacerbând gravitatea situației lor”.

OSCE atrage atenția și asupra obstrucționării de către Rusia a eforturilor Ucrainei de a găsi și identifica persoanele dispărute.

UE susține că, din februarie 2024, cel puțin 28.000 de cetățeni ai Ucrainei sunt considerați oficial dispăruți.

Potrivit estimărilor portalului de căutare a ucraineanilor dispăruți „Find Your Own”, un total de aproximativ 7.500 de civili ar fi putut fi reținuți de armata rusă. Aceste statistici nu includ copiii scoși forțat de pe teritoriul Ucrainei, acțiune care a devenit baza mandatului de arestare al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, emis de Curtea Penală Internațională.

sursa: Radiosvoboda.org

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG