Linkuri accesibilitate

UE propune membrilor săi redeschiderea frontierelor externe de la 1 iulie


Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene

Comisia Europeană va recomanda statelor membre ale UE să înceapă să își redeschidă frontierele externe călătorilor din afara blocului comunitar de la 1 iulie, a declarat miercuri Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei, citat de AFP, preluată de France24.

Decizia privind reducerea restricțiilor impuse pentru a încetini răspândirea coronavirusului revine capitalelor naționale, dar Borrell a declarat că Bruxelles-ul ar sugera „ridicarea treptată și parțială” a interdicției.

Statele membre ale UE au început să relaxeze restricțiile temporare privind călătoriile non-esențiale spre UE, instituite din 17 martie până pe 15 iunie.

În weekend, miniștrii de interne din cele 27 de state membre au convenit să coordoneze o redeschidere treptată a călătorilor din afara spațiului Schengen, Marea Britanie și UE.


Executivul european poate emite doar un aviz, decizia finală revenind fiecărui stat membru.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a spus că nu toate ţările au fost de acord cu criteriile care trebuie luate în considerare pentru redeschidere.

Grecia, a cărei economie depinde masiv de turism, a anunţat deja că va relua transportul aerian începând din 15 iunie pentru o listă de ţări, inclusiv state din afara UE şi spaţiul Schengen, precum Australia, China şi Coreea de Sud.

Referitor la frontierele interne ale Uniunii, „mai multe state membre sunt în mijlocul procesului de ridicare a controalelor", a menţionat Borrell, potrivit căruia Comisia „consideră că aceste proceduri trebuie să fie finalizate în cursul lunii iunie"

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG