Linkuri accesibilitate

UE urmărește o nouă alianță cu SUA pentru a contracara influența Chinei


Uniunea Europeană încearcă să încheie o nouă alianţă cu Statele Unite care să pună capăt tensiunilor din era Trump şi să facă faţă provocărilor reprezentate de China, a scris duminică Financial Times citând dintr-un proiect de plan european, informează Agerpres.

Planul ar propune reconstruirea legăturilor dintre UE şi SUA pe fronturi comune, pe teme ce merg de la reglementarea domeniului digital la combaterea pandemiei de COVID-19, scrie FT.

Relaţiile dintre SUA şi UE au fost tensionate în mandatul preşedintelui Donald Trump.

Liderii UE şi majoritatea statelor membre l-au felicitat pe preşedintele ales al SUA, Joe Biden.

"În calitate de societăţi democratice deschise şi economii de piaţă, UE şi SUA sunt de acord cu privire la provocarea strategică prezentată de asertivitatea internaţională tot mai mare a Chinei, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord în privinţa celei mai bune modalităţi de o a aborda", citează FT din proiectul acestui plan european.

Propunerea, pregătită de Comisia Europeană, afirmă că partenerialul dintre UE şi SUA are nevoie de ”întreţinere şi reînnoire”, pentru ca lumea democrată să îşi afirme ineresele în faţa ”puterilor autoritariste” şi a ”economiilor închise care exploatează deschiderea de care depind societăţile noastre”, conform newsin.

Documentul, care ar urma să fie supus aprobării liderilor statelor membre în cadrul reuniunii Consiliului European (10-11 decembrie), propunea lansarea unei noi agende transatlantice în cadrul unui summit UE - SUA care ar urma să fie organizat în prima jumătate a anului viitor.

La începutul lunii noiembrie, UE a impus tarife la importuri din SUA în valoare de până la 4 miliarde de dolari ca represalii la subvenţiile americane acordate Boeing, dar speră într-o îmbunătăţire a comerţului bilateral în perioada administraţie Joe Biden.

Setul de propuneri, de 11 pagini, intitulat ”o nouă agendă UE-SUA pentru schimbările globale”, include un apel pentru ca UE şi SUA să îngroape securea surselor persistente de tensiuni transatlantice, cum ar fi presiunile Europei pentru taxarea giganţilor americani din sectorul tehnologiei.

Comisarul european pentru comerţ Valdis Dombrovskis a declarat anterior că unele contacte informale cu echipa Biden au fost realizate de Comisia Europeană, instituţia care coordonează politica comercială pentru cele 27 de state membre ale UE.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG