Linkuri accesibilitate

Primul ministru britanic despre munițiile cu dispersie: Marea Britanie face parte din convenția care interzice utilizarea lor


Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat că UK s-a poziționat împotriva folosirii unor astfel de arme.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a abordat problema munițiilor cu dispersie la o zi după ce Statele Unite au anunțat că vor trimite aceste arme controversate în Ucraina. Sunak nu a criticat direct SUA pentru decizia sa.

Marea Britanie este „semnatară a unei convenții care interzice producerea sau utilizarea munițiilor cu dispersie și descurajează utilizarea acestora", a declarat Sunak sâmbătă, conform CNN.

„Vom continua să ne facem treaba noastră pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei, dar am făcut acest lucru prin furnizarea de tancuri grele de luptă și, cel mai recent, de arme cu rază lungă de acțiune, și sperăm că toate țările pot continua să sprijine Ucraina", a declarat Sunak.

Premierul a mai spus că viitorul summit NATO va include discuții privind modul de consolidare a sprijinului pentru Ucraina.

Munițiile cu dispersie, denumite și bombe cu dispersie, sunt dispozitive care transportă zeci sau sute de muniție letală mai mică. Sunt controversate pentru că ele afectează o suprafață mare și pune în pericol necombatanții.

O mare parte a lumii a interzis utilizarea acestor arme prin Convenția privind munițiile cu dispersie, care interzice, de asemenea, stocarea, producerea și transferul acestora. Deși 123 de națiuni au aderat la această convenție, Statele Unite, Ucraina, Rusia și alte 71 de țări nu au aderat.

Atât forțele ucrainene, cât și cele rusești au folosit bombe cu dispersie. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri pentru CNN că a fost o decizie greu de luat, dar necesară având în vedere că Kievul are nevoie de muniție în războiul din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG