Linkuri accesibilitate

Zelenski îi cere sprijinul lui Trudeau să ajute Ucraina să poată lovi adânc în Rusia


Premierul Canadei, Justin Trudeau, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Premierul Canadei, Justin Trudeau, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că i-a cerut prim-ministrului canadian Justin Trudeau să îl ajute să îi convingă pe partenerii occidentali să permită Ucrainei să lovească ținte militare aflate adânc în interiorul Rusiei, scrie RFE/RL.

Biroul lui Trudeau a declarat că atacurile Rusiei „consolidează și mai mult unitatea globală și hotărârea de a sprijini Ucraina la viitoarele angajamente internaționale”.

Canada, membră NATO, cu una dintre cele mai mari comunități ucrainene din lume, a furnizat asistență militară și financiară Kievului încă de la invadarea Rusiei în februarie 2022.

Biroul lui Trudeau a declarat într-o declarație că i-a spus lui Zelenski că atacurile Rusiei „întăresc și mai mult unitatea globală și hotărârea în sprijinul Ucrainei la viitoarele angajamente internaționale”.

În acest moment, Ucraina are permisiuni limitate din partea aliaților occidentali să folosească armele pe care aceștia le-au furnizat pentru a lovi ținte militare situate adânc în interiorul Rusiei.

Furnizori de armament pentru apărarea Ucrainei, precum SUA, se tem că permisiunea acordată Ucrainei de a lovi ținte aflate la mare distanță de frontiera dintre Ucraina și Rusia ar putea duce la escaladarea conflictului.

Volodimir Zelenski a declarat pe Telegram că a discutat cu Justin Trudeau și despre o conferință pe care Canada urmează să o găzduiască pe tema prizonierilor. Conferința este o continuare a unui summit de pace pe care Kievul l-a convocat în iunie.

Biroul lui Trudeau a transmis că Canada va găzdui întâlnirea la nivel de miniștri de externe.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG