Linkuri accesibilitate

Ministrul ucrainean al Apărării speră să elibereze Crimeea


Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov a răspuns la intrebările jurnaliștilor în timpul unei întâlniri NATO de la Bruxelles pe 15 iunie.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a oferit câteva detalii despre contraofensivă într-un interviu acordat pentru Current Time pe 19 iunie. El a subliniat importanța sprijinului militar pe care Kievul îl primește din partea țărilor europene și speranțele sale de a sărbători aniversarea sa de 58 de ani anul viitor în Crimeea.

Oleksii Reznikov a declarat în interviu că Țările de Jos și Danemarca au convenit să antreneze piloți militari, ingineri, mecanici și tehnicieni ucraineni pentru a face posibil ca Ucraina să obțină avioane de luptă F-16 din Occident. Potrivit lui Reznikov, piloții ucraineni au nevoie de patru până la șase săptămâni pentru a se antrena să opereze avioanele F-16.

De asemenea, el a remarcat un acord privind tancurile cu Lituania și Polonia care prevede crearea unui centru de întreținere în Polonia pentru tancurile Leopard care au fost furnizate Ucrainei.

În plus, Estonia și Luxemburg au susținut propunerea de a crea o coaliție IT care să ajute Ucraina să își desfășoare contraofensiva împotriva forțelor armate ruse de ocupație, a mai spus Reznikov.

În interviul acordat Current Time, Reznikov a spus că contraofensiva în curs a Ucrainei se confruntă acum cu mai multe dificultăți decât în eliberarea de anul trecut a regiunii Harkov și a unor părți ale regiunii Herson, din cauza peisajului și condițiilor meteorologice diferite.

Forțele armate ucrainene au suferit pierderi, a spus ministrul Apărării fără a oferi detalii. Dar oficialii ucraineni fac tot ce pot pentru a evita pierderile și „prețuiesc viața fiecărui soldat”, în timp ce rușilor nu le pasă de pierderi și își trimit trupele la „mașina de tocat carne”, a completat ministrul.

Reznikov a amintit și de ziua în care Rusia și-a lansat invazia neprovocată a Ucrainei, spunând că în câteva ore, pe 24 februarie 2022, ministrul apărării din Belarus Viktar Khrenin l-a sunat și i-a oferit, în numele ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, să semneze un acord privind capitularea.

Reznikov a spus că a răspuns imediat, mulțumindu-i lui Khrenin pentru încercarea de a media și spunându-i că singura capitulare pe care o va semna va fi a Rusiei.

Referindu-se la apelurile mai recente ale unor politicieni și activiști de a începe discuții cu Rusia pentru a opri războiul, Reznikov a spus că „toate încercările de a ajunge la unele acorduri au fost distruse de ruși”.

Mulți s-au aliniat pentru a încerca să „ne împace” și asta s-a transformat într-o tendință, a spus Reznikov.

„Asta înseamnă că este ceea ce vor rușii. De ce? Pentru că simt că pierd ceea ce ei numesc o «operație militară specială», au nevoie de o pauză, să se odihnească, să-și lingă rănile și să vină la noi cu o nouă operațiune, după care vor declanșa un război împotriva Europei, nu am nicio îndoială”, a spus Reznikov.

În timpul interviului, Reznikov și-a exprimat încrederea că Crimeea ocupată de ruși va fi eliberată împreună cu alte teritorii ucrainene deținute în prezent de Rusia.

El a spus că, atunci când secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și-a luat rămas bun de la el la recentele discuții de la Ramstein, Austin l-a felicitat de ziua lui de naștere care urma (18 iunie) și i-a spus că toți miniștrii apărării din grupul Ramstein i-au urat toate cele bune, dar a adăugat că trebuie să-i invite pe toți la cină. Reznikov a fost de acord și a prezis că următoarea sa zi de naștere va fi sărbătorită în Crimeea eliberată.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG