Proiectul inițiat de Cătălin Rădulescu, prin care evazioniștii pot scăpa de închisoare dacă achită prejudiciul, a primit astăzi votul final în Camera Deputaților, dar cu amendamente față de varianta inițială. USR a cerut ca acest proiect să fie retrimis la comisie, deoarece este „toxic” și „încurajează evaziunea”. PSD și aliații săi s-au opus. S-au înregistrat 195 de voturi „pentru”, 72 de voturi „împotrivă” și 19 abțineri. Votul a fost dat în ultima sedință a Camerei Deputaților din această legislatură.
Legea prevede ca dacă inculpații pentru evaziune fiscală care au produs un prejudiciu de până în 100.000 de euro îl achită integral, scapă doar cu amendă în loc de închisoare, așa cum era pedepsită fapta. Mai mult, dacă dau 20% în plus, indiferent de cuantumul evaziuni, fapta nu se mai pedepsește deloc.
„Proiectul continuă rafala împotriva justiției după Ordonanța 13, reprezintă instigare la evaziune fiscală", a fost poziția lui Stelian Ion, deputat USR, după ce legea a fost votată în Camera Deputaților. El a precizat că va exista o nouă sesizare la Curtea Constituțională.
În expunerea de motive se precizează că închisorile din România sunt aglomerate, iar cel mai important aspect îl reprezintă recuperarea prejudiciului.
„Dacă inculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câștigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integrat într-un timp relativ scurt și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului. Astfel, se vor evita situațiile actuale în care statul nu recuperează prejudiciul ori îl recuperează foarte greu și într-un timp îndelungat”, susținea deputatul Cătălin Rădulescu, cunoscut pentru inițiativele sale controversate depuse în Parlament, în special cele legate de modificarea legilor justiției.
USR a cerut retrimiterea la Comisie
USR a dorit astăzi, la începutul ședințe de plen, ca inițiativa legislativă să fie retrimisă la Comisie, spunând că PSD a promis că nu o va vota.
„Este o amnistie a evazioniștilor fiscali propusă de Cătălin Rădulescu, raportul e de adoptare deși PSD a promis că va da raport de respingere”, a afirmat Stelian Ion, deputat USR.
Acesta i-a acuzat pe social-democrați că mimează reforma internă, dar nu vor decât să îi protejeze pe infractori.
„Să terminăm cu atacul asupra justiției și a cetățenilor onești”, a fost solicitarea făcută de deputatul USR pentru cei de la PSD.
Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, l-a atacat pe reprezentantul USR, afirmând că „unii au fost dovediți de mici că au furat apartamente”. Aluzia făcută se referea la faptul că în timpul campaniei electorale pentru Primăria Constanța, Stelian Ion a fost acuzat că a dobândit ilegal un apartament de la ANL.
„Acum poate dați apartamentul ăla înapoi”, a adăugat Simonis la adresa colegului din Parlament.
PSD și-a motivat susținerea pentru acest proiect de lege prin faptul că firmele, din cauza pandemiei, sau din alte motive, ajung în situația în care nu își pot plăti taxele.
„Ce doriți, să îi trimitem pe toți la închisoare sau să încercăm să încercăm să recuperăm banii?”, a afirmat liderul grupului PSD din Camera Deputaților.
Stelian Ion a cerut drept la replică, moment în care președintele de ședință, Carmen Mihălcescu (PSD), l-a întrebat dacă se simte vinovat.
„E un atac frontal de cea mai joasă speță, a fost un atac de campanie ordinar. Proiectul de lege îi avantajează pe toți evazioniștii, inclusiv pe cei care fură milioane de euro, dacă plătesc tot prejudiciul până la decizia finală vor avea cazierul curat. Nu știți ce votați, e o mizerie”, a replicat Stelian Ion.
Ce noutăți aduce proiectul de lege:
- Art.8. - (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.
- Art.9. - (1) Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale
- La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda. Autor: Grup PSD
- În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.
- Dispozițiile prevăzute la alin. (l)-(l3 ) nu se aplică dacă infracțiunile prevăzute de prezenta lege au fost comise în stare de recidivă." 3. Se elimină. Autor: Grup PSD
Traseul legii în Parlament
Proiectul a fost depus în Parlament de Cătălin Rădulescu în decembrie 2017, iar votul final l-a primit în Camera Deputaților în 2018. Legea a fost trimisă la promulgare, dar a fost atacată la CCR, fiind găsite elemente de neconstituționalitate.
Guvernul Orban a transmis Parlamentului în ianuarie 2020 că nu susține inițiativa legislativă. Majoritatea PSD din Senat a ignorat poziția Guvernului și a votat proiectul. Ultimul raport al Comisiei juridice din Camera Deputaților este din 24 noiembrie, cu două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare.
Facebook Forum