Linkuri accesibilitate

Ultima masă cu Dăncilă înaintea moțiunii  de cenzură, Ponta și-a strâns colegii lângă șemineu. Cum arată calculele Puterii și Opoziției


Dacă Guvernul Dăncilă o să fie dărâmat prin moțiunea de cenzură, președintele Iohannis dorește să convoace rapid partidele parlamentare la consultări.

Viorica Dăncilă și-a invitat colegii la o masă de socializare la Vila Lac înaintea moțiunii de cenzură, iar Victor Ponta și-a numărat voturile de la moțiune lângă șemineul din noul sediul al ProRomânia. Ludovic Orban negociază ultimele voturi pentru moțiune după întâlnirea cu președintele Iohannis.

Calculele celor din PSD arată că moțiunea de cenzură nu are șanse de reușită.Iar cele ale PNL sunt optimiste, liberalii spun că moțiunea va trece.

În discuția informală de la Vila Lac, unde s-a reunit PSD, atmosfera a fost una relaxată, susțin participanții la discuții. Premierul nu a avut un discurs presărat cu amenințări voalate, cum a fost în cazul ședinței din grupurile parlamentare, ci au fost mese la care social-democrații au stat în timp ce au mâncat și au băut aproape două ore. Social-democrații au numărat și au ajuns la concluzia că Opoziția nu va strânge peste 230 de voturi mâine la moțiunea de cenzură. În varianta pesimistă pentru cei din Opoziție, social-democrații spun că moțiunea de cenzură nu va aduna mai mult de 225 de voturi. Printre social-democrați s-a strecurat și Teodor Meleșcanu, președintele Senatului, care a venit la întâlnirea de la vila de protocol din nordul Capitalei.

Cei din PSD susțin că au reușit să-i convingă pe Horia Nasra, Cornel Itu și Sorin Bota să nu voteze moțiunea de cenzură. Sorin Bota își dorește să devină noul președinte al ASF după ce Leonard Badea a renunțat la funcție astăzi pentru a merge la BNR.

Potrivit celor din PSD, nici Emanoil Savin nu va vota moțiunea de cenzură.

Social-democrații mizează și pe 4-5 absențe de la votul de mâine, Oana Bîzgan, aleasă pe listele USR, dar devenită între timp independentă, numărându-se printre cei care nu vor vota la moțiunea de cenzură. Printre cei convinși de PSD să nu voteze moțiunea s-ar afla și Adrian Dohotaru, un alt independent care provine de pe listele USR. Cei doi au semnat moțiunea de cenzură, dar Opoziția nu se poate baza mâine pe votul lor. Alți doi parlamentari vor lipsi mâine din motive de boală.

Pe lista moțiunii de cenzură se află 237 de semnături, iar negocierile vor continua și în această noapte. Viorica Dăncilă s-a implicat personal în negocieri, sunând parlamentarii care ar putea-o ajuta să rămână la Palatul Victoria.

PSD a pregătit pentru sâmbătă la Romexpo un eveniment dedicat Vioricăi Dăncilă, în care aceasta își va prezenta programul de candidat la prezidențiale.

Ponta și-a numărat colegii la noul sediu, PNL a stat cu Iohannis

Victor Ponta și-a chemat senatorii și deputații la noul sediul primit de Pro România de la RAAPPS, în apropiere de Calea Victoriei. Liderul Pro România promite 27 de voturi din partea deputaților și 3 senatori, un total de 30 de voturi.

Surse din ProRomânia susțin că Viorica Dăncilă a încercat să aibă astăzi o ultimă discuție cu Victor Ponta, dar acesta a refuzat. Liderul Pro România a afirmat că mai mulți parlamentari ai partidului său au fost sunați de Viorica Dăncilă care le-a promis funcții în Guvern. Cei din ProRomânia afirmă că l-au convins pe Mihai Niță, fost parlamentar ALDE, să voteze moțiunea de cenzură, votul său fiind considerat de cei din PNL unul nesigur.

Ludovic Orban a discutat în această seară cu cei din ALDE și PMP pentru a se asigura că toți parlamentarii acestor partide vor fi mâine prezenți la moțiunea de cenzură. Liberalii susțin că moțiunea va trece și că sunt peste 235 de voturi pe care mizează. Președintele Klaus Iohannis a spus că speeră ca moțiunea de cenzură să fie încununată de succes.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că președintele Iohannis își dorește să aibă rapid consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare dacă moțiunea va dărâma Cabinetul Dăncilă. Cel mai probabil, acestea vor avea loc vineri.

Cei din USR au o atitudine rezervată față de moțiunea de cenzură, aceștia spunând că sunt șanse ca aceasta să nu treacă. Prin vocea lui Dan Barna și Claudiu Năsui, cei din USR au lăsat de înțeles că este posibil ca moțiunea de cenzură să nu aibă succes în Parlament. Este de așteptat ca un parlamentar USR să lipsească de la vot din cauza bolii.

Grupul minorităților naționale este dominat de cei care nu vor vota moțiunea de cenzură. Surse din interiorul acestui grup susțin că vor exista 5-6 voturi pentru moțiunea de cenzură, dar grupul are 17 membri. Moțiunea de cenzură are doar două semnături de la grupul minorităților naționale, deci se așteaptă un plus de 3-4 voturi care va veni din acest grup.

UDMR a anunțat că toți parlamentarii săi vor vota moțiunea de cenzură, dar nu vor face acest lucru la vedere. Cei din UDMR susțin că au fost contactați în ultima perioadă de Viorica Dăncilă pentru a-i încerca să se răzgândească, dar premierul nu a reușit să schimbe decizia.

PSD nu va vota mâine la moțiunea de cenzură, dar aproape o sută de parlamentari vor intra în sală. Înaintea ședinței, grupurile reunite ale PSD se vor reuni în Parlament.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG