Linkuri accesibilitate

Ultima tendință în materie de fraude cibernetice: frauda cu facturi


Наручники в суде

O nouă fraudă și-a făcut loc în ultima vreme printre cele de pe internet, frauda cu facturi, avertizează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, care semnalează că în spatele unei solicitări de tranzacţie pentru plata unei facturi se poate afla un atacator care deturnează banii pentru plata facturii către propriul său cont.

„Atenţie la tentativele de fraudă cu facturi! Nu acţionaţi în grabă şi verificaţi orice solicitare de tranzacţie, înainte de a efectua o plată a unei facturi! Este posibil ca în spatele cererii să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către contul propriu", avertizează specialiştii CERT-RO care vin și cu o serie de recomandări pentru a avita astfel de fraude.


Astfel, potrivit specialiştilor în securitate cibernetică, o firmăpoate fi contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor. Poate fi o abordare încrucişată - prin telefon, scrisoare, e-mail, în care firmei i se pune în vedere că au fost schimbate datele bancare pentru plățile la regia respectivă. Evident că noul cont nu aparține niciunui furnizor ci celor care comit înșelăciunea.

Organizațiile sunt sfătuite să-și instruiască angajații pentru a recunoaște imediat acest tip de fraudă.

„Instruiţi-vă personalul ca întotdeauna să verifice orice neregulă posibilă la plăţile facturilor. Reanalizaţi informaţiile postate pe site-ul companiei, în special referitor la contracte şi furnizori. Limitaţi datele despre companie pe care angajaţii le pot posta pe reţele sociale. Implementaţi proceduri clare de verificare a legitimităţii plăţilor", recomandă specialiştii CERT-RO.

Și angajații sunt sfătuiți să verifice cu atenție orice presupusă solicitare din partea creditorilor, mai ales dintre cele care privesc detalii bancare.

„Pentru plăţi peste o anumită sumă, instituiţi o procedură suplimentară de verificare cu beneficiarul. Când efectuaţi o plată, trimiteţi un e-mail de confirmare destinatarului. Pentru siguranţă, includeţi denumirea băncii şi ultimele 4 cifre ale numărului de cont. Stabiliţi puncte de contact unice cu companiile partenere către care efectuaţi plăţi regulate. Fiţi precaut cu datele despre locul de muncă pe care le postaţi pe reţelele sociale", atenţionează specialiştii în securitate cibernetică.

Unirea Principatelor. Iași 2023
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00
XS
SM
MD
LG