Linkuri accesibilitate

Cum stă după audieri guvernul Orban: 3 miniștri respinsi în comisii, 13 aprobați. Ce urmează la votul în plen?


Liberalii depind în comisiile de specialitate de votul celor de la ProRomânia și UDMR pentru a nu obține avize negative.
Liberalii depind în comisiile de specialitate de votul celor de la ProRomânia și UDMR pentru a nu obține avize negative.

Ultimii opt miniștri propuși de PNL pentru Guvern vor fi audiați astăzi în comisiile de specialitate, după ce ieri șapte miniștri au primit avizul pozitiv, iar Florin Cîțu un aviz negativ. Votul final asupra Cabinetul Orban urmează să fie dat luni.

UPDATE Bilanțul zilei de astăzi: șase miniștri au primit aviz pozitiv- Educație, Externe, Sport, Justiție, Transporturi, Economie- iar alți doi au fost respinsi- Dezvoltare și Muncă.

PSD intenționează să ceară PNL să facă alte propuneri de miniștri în locul celor care au fost respinși în comisiile de specialitate. O cerere similară are și Pro România.

UPDATE: Violeta Alexandru, propusă pentru portofoliul Muncii, a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare, cu 29 de voturi împotrivă, 22 pentru și o abținere.

*****

UPDATE: Cătălin Predoiu: E o catastrofă dacă rămânem cu MCV / Unele modificări la Codul Penal au slăbit instituții / În aplicarea protocoalelor s-au încălcat drepturi

Ministrul propus pentru ministerul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus în cadrul audierilor din Parlament că trebuie să existe pace în justiție, făcând referire la mai multe subiecte sensibile din acest domeniu.

  • Vă propun să facem o pace, cetățenii nu vor războaie fratricide. Cetățenii trebuie apărați de justiție de abuzurile altor puteri, de infractori. Justiția trebuie să devină independentă față de orice, mai puțin legi și Constituție.
  • Starea de lucruri din justiție și din jur produce deservicii României ca țară europeană. De 10 ani încercăm să ridicăm MCV, dar avem în țara perspectivă să rămânem singura țară cu MCV, ar fi o catastrofă.
  • Văd în Comisia Europeană un partener, trebuie să fim conștienți că baza acestei colaborări este repararea daunelor aduse justiției și îndeplinirea obiectivelor MCV.
  • Sunt de acord că se impuneau ajustări în Codul Penal, în acord cu deciziile CCR, dar unele modificări au fost gândite pentru a bloca Parchetele. Unele modificări au salvat instituții politice pentru salvarea unui fost lider politic, în aplicarea protocoalelor s-au încălcat drepturi, în unele cazuri particulare. Dar numai justiția poate stabili dacă a fost vorba de o încălcare sistematică. Au fost și erori inacceptabile în lupta anticorupție, cum a fost cazul de la Ploiești. Doar justiția trebuie să decidă până unde trebuie să răspundă fiecare, procurorii să-și relanseze munca împotriva corupției, nu stând la poarta infractorilor din Caracal sau de undeva.
  • Nu trebuie să mai presăm politic
  • Susțin oprirea proiectelor de la CCR, vreau constituirea unui grup de lucru integrat la Ministerul Justiției, cu participarea Parchet General, CSM, asociații, grupurile parlamentare să aibă acolo permanent reprezentanți astfel când proiectul legislativ să fie gata toată lumea să îl împărtășească, să avem un acord înainte de sesizarea Parlamentului.
  • Mulți își doresc o Ordonanță de Urgență reparatorie. Mai bine este dușmanul binelui, iar cei care insistă pentru Ordonanță trebuie să înțeleagă acest lucru. Trebuie să renunțăm la aceste Ordonanțe de Urgență.
  • Numirile la Parchete - propunerile se vor face după un proces de selecție bazat pe meritocrație. Îi asigur că nu există favoriți din start, selecția va fi obiectivă și imparțială
  • Interlopii, mafiile de tot felul au devenit un risc serios, DIICOT trebuie să elaboreze un răspund devastator
  • În Constituție scrie că Parlamentul este obligat să respecte toate tratatele legate de aderare. Din punct de vedere politic nu mai știm de ce s-a negociat așa, dar știm foarte bine la acel moment România nu are pregătită din punct de vedere al standardelor europene în materie de justiție.
  • Vă propun o abordare pragmatică, dacă găsim o cale pentru limbajul față de justiție. Care e rezultatul? Eu nu am criticat foarte mult anumite declarații pe care le-ați făcut, dar am avut discuții cu mulți lideri ai dvs și le-am spus, nu veți ajunge la nici un rezultat. Ceea ce vă propun este o abordare pragmatică să vedem cum Dumnezeu facem să o scoatem la capăt​
  • Nu neg preocuparea din care s-a născut această Secție Specială, este o soluție proastă pentru o problemă reală, nu este nici într-un caz politica mea să ignorăm ceea ce s-a greșit în justiție.
  • Ea contravine unor prevederi din legea privind statutul procurorilor și judecătorilor
  • Eu nu am pus în cauză in corpore profesionalismul celor de la Secție, dar sunt semnale și din afara magistraturii că acest mecanism nu funcționează sau funcționează greșit
  • Nu văd de ce nu văd de ce nu folosim competențele de drept comun, să fie instrumentate la Parchetul General, vom găsi o soluție.
  • Vă rog, să nu distrugem complet Ministerul Justiției, încă are o resursă de expertiză pentru orice Guvern

Șerban Nicolae, șeful comisiei juridice de la Senat:

  • Mă gândeam că nu știți că nu guvernul a avut inițiativa privind justiția, a fost inițiativă parlamentară. Nu fac rostul referirilor la ce a făcut Guvernul precedent.
  • E o incompetență crasă ce scrie în programul de guvernare despre MCV. MCV nu e un angajament asumat de România, este asumat la nivel guvernamental, în nici un caz un angajament al României, și-a dovedit politizarea excesivă. Cum anume veți impune măsurile din MCV, care și-au dovedit ineficiența, ce anume veți repara din independența justiției afectată de legislația adoptată de anul trecut?
  • Eu nu am atacat niciodată justiția

Cătălin Predoiu a fost avizat favorabil de către comisiile parlamentare, cu 38 de voturi pentru, 12 împotrivă și 7 abțineri.

****

UPDATE: Bogdan Aurescu, ministrul propus pentru Ministerul Afacerilor Externe, a primit aviz pozitiv de la comisiile parlamentare, cu 31 de voturi pentru, 3 împotrivă și 2 abțineri.

****

UPDATE: Scandal la audierea ministrului Dezvoltării, PSD i-a reproșat ilegalități la declararea casei de 910 mp

Ion Ștefan a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate, având 17 voturi de partea sa și 19 împotrivă.

Social-democrații l-au atacat pe ministrul propus pentru portofoliul Lucărilor Publice, Dezvoltării, și Administrației din cauza problemelor apărute în legătura cu casa de 910 mp a lui Ion Ștefan. Cei din PSD i-au reproșat că aceasta nu apare înregistrată cu suprafața legală la Primărie, ceea ce reprezintă o încălcare a legii, și nici nu s-a plătit taxa pentru salubritate în ultimii ani. Ministrul a recunoscut că a greșit, dar a spus că nu știa că trebuie să plătească sumele pentru salubritate, deoarece nu a fost informat de Primărie. Cei de la ProRomânia i-au atras atenția că va avea probleme cu Inspectoratul de Stat în Construcții, deoarece a declarat în acte o altă suprafață a casei față de cea din teren. Ministrul a insistat că nu a făcut politică până în 2016 și că a plătit taxe de zeci de milioane de euro la stat ca om de afaceri.

Scandal în Parlament la audierea ministrului Dezvoltării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:47 0:00

Ion Ștefan a dat asigurări că va plăti toate facturile din programele PNDL.

„Prioritatea numărul unu, chiar numărul unu, este să asigurăm plata tuturor facturilor restante pe PNDL1 și PNDL2. Sunt deja întârzieri serioase, în multe locuri constructorii părăsesc lucrările în prag de iarnă, necesarul pentru achitarea facturilor restante și a plăților ce urmează să fie făcute până la finele anului este de 1 miliard de lei. Urmează ca 400 de milioane de lei să fie disponibilizați, iar prima mea decizie de ministru dacă o să ajungem în situația de a depune jurământul, va fi dăm o decizie ca acești bani să ajungă la UAT-uri. Vom continua toate lucrările demarate pe PNDL1 și PNDL2, voi fi foarte atent cu aceste cheltuieli, nimeni nu mai vrea să audă de achiziții dubioase, cum ar fi becuri stradale cumpărate cu 2.000 de euro bucata. Sunt din 2016 în politică, până atunci am fost în mediul privat”, a spus liberalul.

El a adăugat că are în vedere și racordarea la gaze a gospodăriilor, dar și finalizarea stadioanelor din București.

„Demararea unui program privind distribuția de gaze naturale, doar 34% din gospodăriile României sunt conectate la rețelele de gaze. Avem o comoară în Marea Neagră, trebuie să avem gazul românesc în casă. O altă urgență o constituie finalizarea lucrărilor la stadioanele bucureștene, să ne prezentăm onorabil. Voi avea o discuție serioasă cu CNI. Ieri am fost în vizită pe teren, să vedem stadiul fizic la cele trei stadioane, constructorii din șantier ne-au promis că vor respecta termenul. Trebuie să renunțăm la acele avize care nu sunt necesare oamenilor, este cazul și al Inspectoratului de Stat în Construcții, o instituție care trebuie reformată”, a declarat propunerea pentru ministerul Lucrărilor Publice și Dezvoltării.

Ștefan Ion a precizat că PNL nu susține pensiile speciale.

****

UPDATE: Virgil Popescu, propus pentru funcția de ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a primit aviz favorabil din partea comsiilor de specialitate din Parlament, cu 31 de voturi pentru, 7 împotrivă și 9 abțineri.

****

UPDATE: Prefecții nu vor mai fi în subordinea Ministerului de Interne

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat în cadrul audierilor din Parlament că prefecturile vor trece de la Ministerul de Interne la ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

„Nu cred că este o problemă, toate detaliile legate de dezvoltarea Guvernului vor fi reglementate în Ordonanța de Urgență care va fi adoptată după învestirea Guvernului”, a afirmat Orban.

****

UPDATE: Monica Anisie: „Trebuie să eliminăm cultura plagiatului” /„În universități nu mai vin cei mai buni copii ai noștri, cei mai buni copii ai noștri aleg să studieze în universitățile din afară”

Audierea ministrului propus de PNL pentru Ministerul Educației, Monica Anisie, a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor de la Colectiv.

„Riscăm procedura de infringement pentru programele referitoare la segrerarea școlară, poate aduce o condamnare a Curții de la Luxemburg, sancțiuni financiare de ordinul zecilor de milioane de euro, trebuie să facem pași prin care să demonstrăm că România nu e departe de îndeplinirea dezideratului”, a spus ministrul propus.

Ea a atras atenția că numărul studenților din anumite universități nu este corelat cu piața muncii.

„Toată lumea vorbește de faptul că în universități nu mai vin cei mai buni copii ai noștri, cei mai buni copii ai noștri aleg să studieze în universitățile din afară, dacă ne-am pune la masă învățământul preuniversitar și cel universitar pentru a dezvolta sistemul de educație în sensul pieței muncii, vom găsi soluțiile pentru ca absolvenții de liceu să rămână în universitățile din România”, a declarat Anisie în fața comisiilor de specialitate din Parlament.

Ea a atras atenția că avem cadre bine pregătite din punct de vedere științific, dar acest lucru trebuie să se întâmple și din punct de vedere pedagogic.

„Trebuie să eliminăm cultura plagiatului și să creștem calitate în educație”, a fost mesajul ministrului propus pentru Educație.

„Nu e corect să îi numim pe copiii de clasa a șaptea generație de sacrificiu. Nu au manuale, au profesori. Noi, ca minister al Educației, suntem absolut convinși că trebuie să le oferim manualele de care au nevoie elevii. În acest moment, există o situație în care la trei discipline nu există manuale: matematică, chimie și istorie. E un blocaj de tip administrativ, imediat ce voi ajunge la ministerul Educației voi încerca soluționarea acestei probleme”, a susținut propunerea de ministru pentru Educație.​

Monica Anisie​ a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 17 voturi pentru, 6 abțineri și 4 voturi împotrivă.

****

UPDATE: Ministrul propus pentru Tineret și Sport: Stadiul lucrărilor stadioanelor nu este îmbucurător / Voi face un raport privind patrimoniul fundațiilor de tineret

Ministrul propus pentru Tineret și Sport, Ionuț Stroe, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de învățământ din Parlament cu 18 voturi pentru, cinci împotrivă și opt abțineri. Cei de la PSD și-au împărțit votul, unii votând împotrivă, iar alții preferând să se abțină.

În discursul său de prezentare, Ionuț Stroe a anunțat că stadiul lucrărilor pentru stadioanele care ar trebui terminate până anul viitor nu este „unul îmbucurător”, la doar două stadioane lucrările fiind mai avansate. El a precizat că până la ora competiției sportive trebuie asigurate și căile de acces, vestiarele și gazonul. Stroe a adăugat că există și alte urgențe majore, deoarece mai multe proiecte se află în întârziere.

Ministrul propus a spus că sportul de masă trebuie să fie o preocupare pentru adminstrațiile locale, care trebuie să construiască piste de biciclete sau pentru alergare în parcuri.

Robert Turcescu și Vlad Alexandrescu au cerut o evaluare a fundațiilor care activează în domeniul sportiv. “Poate veniți cu un raport în șase luni, e jaf, vorbim de răspunderi penale ale unor indivizi care au făcut bani mulți”, a afirmat Turcescu.

„Fundațiile de tineret sunt persoane juridice de utilitate publică, private. Patrimoniul pe care îl dețin este extrem de important. De multe ori terenurile și-au schimbat destinația. Clădirea destinată tineretului a fost schimbată în bar, discotecă. Pot asuma că în șase luni pot face un raport cu situația în care se găsește patrimoniul administrat de aceste fundații”, a răspuns Stroe.

Mihnea Costoiu a atras atenția asupra taberelor școlare, susținând că sunt „în paragină”. Senatorul PSD i-a dat ministrulu propus un dosar cu pozele taberelor școlare. Ecaterina Andronescu a cerut ca aceste unități să fie trecute la universități.

Ministrul propus pentru Tineret și Sport a declarat că susține ideea ca în programa școlară să existe trei ore de sport pe săptămână. „Stăm și vedem copii de nouă care nu au o poziție corectă”, a spus Stroe.

****

PNL a reușit să obțină șapte avize favorabile pentru miniștrii săi în prima zi a audierilor din Parlament, scorul fiind destul lejer. Surpriza a venit din partea parlamentarilor ProRomânia, partid care a anunțat că nu votează Guvernul, dar a acordat voturile sale pentru miniștri în comisiile de specialitate. Chiar Victor Ponta a anunțat ieri că votează pentru ministrul propus pentru Fondurile Europene, deoarece este un profesionist care a făcut parte și din guvernul său.

Prima zi de audieri a fost marcată de scandalul din Comisia de Buget, unde Florin Cîțu a obținut 19 voturi de partea sa și 19 voturi împotrivă. Atmosfera de scandal a fost întreținută intens de ministrul demis al Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a avut mai multe replici controversate. Acesta l-a numit pe Cîțu “hoț”, iar pe parcursul ședinței a intrat în conflict cu parlamentarii PNL.

Cel mai important test pentru noul guvern este legat de ministrul Dezvoltării, Ștefan Ion. Numele său a devenit controversat după ce a povestit cum și-a construit o casă de 910 mp din cauza faptului că i-au greșit constructorii o grindă. Liberalul a recunoscut apoi că nu și-a plătit impozitul la casă pe întreagă suprafață, promițând că va face acest lucru și va suporta și eventualele penalizări din partea primăriei din Focșani. Surse din PSD și ProRomânia susțin că acesta este ministrul pe care se vor concentra și nu vor să îi acorde avizul favorabil.

Pe lista miniștrilor care pot avea probleme la audierile de astăzi se numără și Violeta Alexandru, propusă pentru ministerul Muncii, și Virgil Popescu, propus pentru ministerul Economiei. Printre miniștrii care vor fi audiați astăzi mai sunt Bogdan Aurescu, propunerea pentru ministerul de Externe, Cătălin Predoiu, ministerul Justiției, Lucian Bode, ministerul Transporturilor, Monica Anisie, ministerul Educației și Cercetării și Ionuț Stroe, ministerul Tineretului.

Avizele primite în comisiile de specialitate sunt consultative, premierul desemnat, Ludovic Orban, precizând că nu va ține cont de ele, deoarece reprezintă un vot politic.

Vicepremierul Raluca Turcan nu va fi audiată în Parlament deoarece nu are un portofoliu.

știre în curs de actualizare

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG