Linkuri accesibilitate

Roșia Today. „După trei ani de mandat, Gabriela Firea a reușit să conserve perfect Bucureștiul. E la fel ca în 2016, dacă nu mai rău”  


Gabriela Firea ar putea schimba doar printr-o minune fața schimonosită a Bucureștiului, la capătul mandatului ei de primar, este de părere Roșia Today
Gabriela Firea ar putea schimba doar printr-o minune fața schimonosită a Bucureștiului, la capătul mandatului ei de primar, este de părere Roșia Today

Crapă de invidie primarii Romei, Parisului, Atenei sau Londrei. E greu să menții un oraș mare neschimbat, deși avansul tehnologic și nevoile societății moderne impun transformări care afectează zonele istorice. Gabriela Firea, fără să-și propună asta neapărat, a reușit. Astăzi, Bucureștiul arată aproape identic ca acum trei ani.

Grupul Rosia Today
Grupul Rosia Today

Treizeci și șase de luni de apariții TV, conferințe de presă și declarații curajoase. Luată la pas, capitala României dezvăluie privitorului cirezi de bicicliști și de trotinetiși printre mașini, ca în India, blocuri noi și înalte printre case vechi și netencuite, case noi printre blocuri vechi, autobuze turcoaz turcești, cărora li se deschid ușile din când în când. Automobilele staționează pe interzis, pe treceri de pietoni, pe trotuare, peste tot, iar trotinetele electrice zboară peste tot, fiind noua cireașă de pe tort. E ca la Damasc, numai ca acolo este război, iar in București, nu, este doar incompetență năucitoare, lipsă de autoritate și multă corupție.

Bucureștiul este orașul cu cele mai multe și mai înalte borduri din lume. Fiecare primar de sector, de 20 de ani încoace, își pune propriile borduri prin oraș, ca să rămână urma trecerii lui pe la primărie peste veacuri. După ce Ceaușescu l-a mutilat și l-a reconstruit urât, noii primari i-au continuat opera, și l-au făcut și mai urât. Nu le este rușine acestor indivizi aleși prin vot să meargă prin oraș? Bulevardul Magheru este, probabil, cea mai urâta arteră centrală dintre toate câte sunt in Europa. Urâtă în sensul de murdară și abandonată în voia sorții. În trei ani de când e primar, doamna Firea nu a făcut nimic ca orașul capitală de țară pe care îl administrează, să arate un pic mai bine. Noroc cu fântânile cu lumini de la Unirii și cu iluminatul de Crăciun. Dacă la asta adăugăm mulțimea de spectacole și festivaluri care poluează fonic urbea până la exasperare, avem imaginea perfectă a dezastrului vesel și colorat din București.

Anul trecut doamna primar dădea mii de vouchere de biciclete și vacanțe pentru elevi, profesori și pensionari pe litoralul nostru sau în Grecia, auziți culmea aroganței, în Grecia, iar anul asta împrumută 100 de milioane de euro pentru a plăti subvențiile la căldură. Ce să mai înțelegem din asta? E bezna minții, pur și simplu.

Există niște forțe nevăzute, puse în mișcare de rugăciuni și brâuri sfințite, care țin în frâu acest oraș nebun. Dar Gabriela Firea are conștiința împăcată. E convinsă că nimic din ce ține de puterea omului nu se putea face în plus. Bucureștiul e ca o gospodărie rurală administrată de o văduvă care cu greu face față tuturor greutăților vieții.

Totuși, există și un capitol unde primărița Gabi Firea a excelat. Cel politic. Cu ajutorul funcției, doamna i-a făcut opoziție boierului Dragnea. Putem spune că primarul Bucureștiului a contribuit la dezechilibrarea lui Livache, ceea ce nu e de neglijat. E singurul lucru bun, lăudabil, pe care l-a făcut. Politic, nu s-a lăsat călcată în picioare de titanul din Alexandria, aplauze, dar pe partea administrativă, e dezastru. I-a mai rămas un singur an doamnei Firea să facă ceva frumos prin București. Cum ar fi o minune. Că numai o minune ar putea să schimbe fața schimonosita a acestui oraș trist.

Acesta este un text satiric, iar opinia autorului nu este, neapărat, și poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG