Linkuri accesibilitate

Un activist rus, critic cu puterea, internat în spital după ce a fost bătut de doi necunoscuți


Egor Jukov
Egor Jukov

Egor Jukov, un cunoscut blogger rus și activist cunoscut pentru criticile sale deschise față de guvern, a fost internat în spital după ce doi atacatori necunoscuți l-au bătut lângă blocul în care locuiește, din Moscova.

Organizația politică a lui Jukov, cunoscută sub numele de „Echipa lui Jukov” (Komanda Jukova), a anunțat pe Facebook că activistul a fost atacat la sfârșitul zilei de 30 august, după ce a participat la un talk-show cu Maxim Katz pe YouTube, în timpul căruia și-a împărtășit opiniile cu privire la protestele în desfășurare din Belarus, unde mii de manifestanți contestă rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale din 9 august, care i-au conferit președintelui în exercițiu Alexandr Lukașenka menținerea la conducerea țării, pentru al șaselea mandat, după 26 de ani de deținere a puterii fără întrerupere.

Într-o fotografie postată de colegii săi pe Facebook, Jukov apare cu vânătăi adânci și crestături pe față.

Colegul lui Jukov, Evgheni Ovcearov, a declarat postului de radio Ecoul Moscovei că Jukov a fost atacat în jurul orei 22.00 lângă blocul în care locuiește la Moscova.

Poliția din Moscova a declarat luni că investighează atacul.

În timpul talk-show-ului, Jukov a numit protestele din Belarus „un exemplu de manual” care „ar trebui studiat cu atenție de către cei care doresc să realizeze schimbări democratice prin mijloace pașnice”.

„Un protest pașnic modern este ca un asediu ... Dacă există un zid în fața ta și te tot lovești cu capul de acel zid, atunci zidul va câștiga .... Esența protestelor pașnice îl învinge pe Mike Tyson prin șah ", a spus Jukov, într-o referire la fostul campion la box la categoria grea.

Jukov, de 22 de ani, a fost condamnat la trei ani cu suspendare în decembrie pentru acuzații de extremism, despre care el și susținătorii săi au spus că au fost comandate politic.

Acuzațiile împotriva lui Jukov au fost legate de patru videoclipuri pe care le-a postat pe canalul său de YouTube, în octombrie și decembrie 2017, care includeau clipuri de la demonstrații și comentarii făcute de blogger despre mișcarea de protest și politica rusească.

El a fost arestat în august 2019 pe fondul protestelor de la Moscova, la care s-au cerut alegeri municipale libere și corecte. Zeci de oameni au fost amendați sau au primit pedepse cu închisoarea în timpul mitingurilor.

La ultima sa înfățișare în instanță, din 4 decembrie, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței , Jukov a făcut o declarație în care a criticat dur sistemul actual din Rusia care favorizează inegalități economice pentru cetățenii săi.

Declarația sa a făcut înconjurul țării și l-a făcut pe celebru în toată Rusia pe tânărul de doar 22 de ani.

XS
SM
MD
LG