Linkuri accesibilitate

Marius Iacob, adjunctul șefului DNA, a demisionat după ce a fost sancționat disciplinar


Marius Iacob, fost adjunct al șefului DNA.
Marius Iacob, fost adjunct al șefului DNA.

Procurorul Marius Iacob a demisionat din funcția de adjunct al șefului DNA, după ce instanța a confirmat sancțiunea impusă acestuia de Inspecția Judiciară.

Procurorul Marius Iacob, care fusese adus ca adjunct la DNA de către fosta șefă, Laura Codruța Kovesi, a renunțat la funcția de conducere și ar urma să rămână simplu procuror în cadrul DNA.

„Nu e firesc să fii șef și, în același timp, sancționat disciplinar”, a declarat Marius Iacob după ce și-a dat demisia.

Iacob a fost sancționat cu avertisment de către Inspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), fiind acuzat că a comis o abatere disciplinară, conform statutului magistraților: „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.

Instanța supremă a stabilit definitiv, luni, că Iacob a comis într-adevăr această abatere, după ce Secția de procurori a CSM și Inspecția Judiciară s-au judecat pe această speță.

Mai precis, procurorul Marius Iacob a fost acuzat de Inspecția Judiciară că a desemnat-o pe procurorul DNA Carmen Simona Ricu să reprezinte parchetul la judecarea procesului în care fostul procuror DNA Mihaiela Iorga Moraru contesta ordinul dat de Laura Codruța Kovesi, de a o da afară din DNA. Procuroarea desemnată de Iacob nu avea voie să reprezinte DNA la un astfel de proces, reiese din legislația invocată de Inspecția Judiciară.

Secția de procurori a CSM a considerat că nu a fost vorba de o abatere disciplinară, însă instanța supremă a dat dreptate Inspecției Judiciare.

XS
SM
MD
LG