Linkuri accesibilitate

Un ambasador american prins între departamentul de stat și comuniștii români


David Funderburk
David Funderburk

Vlad Georgescu în dialog cu David Funderburk, ambasador american la București între 1981-1985.

Personajul zilei de astăzi este David Funderburk, ambasador al Statelor Unite la București în perioada 1981-1985.

Profesor de istorie, cu un doctorat transformat într-un volum cu titlul „Politica britanică în România între 1938-1949. Un studiu despre strategia politică și economică”.

În 1987, după experiența sa românească, a scris cartea „Un ambasador american între departamentul de stat și comuniștii români”.

Funderburk este considerat și astăzi unul din cei mai străluciți ambasadori americani care au reprezentat Washingtonul în România.

În Preambulul acestui volum, fostul ambasador american scria: „prezenta lucrare a fost scrisă datorită implicării mele profunde în problemele românești. Îmi exprim speranța fierbinte că starea cu adevărat jalnică a poporului român sub comunism va fi înțeleasă mai bine prin această lucrare.”

David Funderburk adăuga: „E nevoie să se facă mult pentru a salva ce a mai rămas de salvat din istoria României, din tradițiile și din ceea ce îi dă poporului român o notă distinctă.”

„Ca ambasador al președintelui Reagan în România - scrie Funderburk - i-am văzut pe liberalii americani și pe 'roșii', adică pe comuniști, lucrînd împreună la sursă.”

De aceea, în volumul lui, îndrăznește „să dea detalii despre greșelile Departamentul de stat american, despre realitățile guvernului lui Ceaușescu în România, și despre modul în care Departamentul de stat de la Washington și guvernul lui Ceaușescu se ajută reciproc.”

Ascultați în continuare interviul pe care i l-a luat directorul postului nostru de radio, Vlad Georgescu, fostului ambasador american la București pe 6 iunie 1985, după ce acesta și-a terminat misiunea la București. (Sabina Fati)

Un ambasador american prins între departamentul de stat și comuniștii români
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:02 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG