Linkuri accesibilitate

Un atac cibernetic a paralizat rețeaua de combustibili de pe Coasta de Est a SUA


Colonial Pipeline - cel mai mare sistem de conducte pentru produse petroliere rafinate din SUA.

Stațiile de benzină din estul Statelor Unite se află într-un impas după un atac cibernetic de tip ransomware asupra conductei principale. Au fost furați aproape 100 de gigabytes de informații din baza de date, obligându-i să suspende operațiunile.

Închiderea rețelei de combustibili influențează și prețul combustibililor, care a crescut treptat iar acum se află la cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani. Potrivit Asociației Americane de Automobile, prețul pentru benzină a atins marți cea mai mare cotă din noiembrie 2014: 2.98 de dolari pe galon.

Potrivit operatorului, rețeaua de conducte care traversează 8.900 de km nu se va putea redeschide până la sfârșitul săptămânii. Rețeaua furnizează aproape jumătate din combustibilul de pe Coasta de Est a SUA, transportând benzină, motorină, combustibili pentru avioane și motorină pentru încălzirea locuințelor de pe Coasta Golfului până în New Jersey.

Un șofer în căutare de combustibil după ce un atac cibernetic a oprit cea mai mare conductă de combustibil din țară, condusă de Colonial Pipeline.
Un șofer în căutare de combustibil după ce un atac cibernetic a oprit cea mai mare conductă de combustibil din țară, condusă de Colonial Pipeline.

Multe state, precum Georgia, Florida, Alabama și Carolina de Sud, se confruntă cu o criză a lanțului de aprovizionare. Guvernatorul Carolinei de Nord a declarat situație de urgență. Marți, 5% din stațiile de pe raza acestui stat mai aveau combustibil. În Virginia, procentul era de 7%.

Autoritățile i-au îndemnat pe oameni să nu intre în panică, dar au existat știri despre formarea de cozi ale șoferilor care se grăbesc să umple rezervoarele vehiculelor.

Semne afișate la o benzinărie arată lipsa de combustibili la pompele de benzină în urma unui atac cibernetic care a paralizat cea mai mare conductă de combustibil din țară
Semne afișate la o benzinărie arată lipsa de combustibili la pompele de benzină în urma unui atac cibernetic care a paralizat cea mai mare conductă de combustibil din țară

Cine este responsabil pentru atac?

Colonial Pipeline este cel mai mare sistem de conducte pentru produse petroliere rafinate din SUA. Întreaga tehnologie a sistemului de conducte este operată de un sistem centralizat.

O stație de conducte a companiei Colonial Pipeline
O stație de conducte a companiei Colonial Pipeline

Un grup numit DarkSide, care a folosește atacuri cibernetice de tip ransomware, a fost identificat de FBI drept responsabil pentru atac. Există bănuieli că aceștia își au sediul central în Rusia.

Într-o postare de pe site-ul lor de pe Darknet, reprezentanții DarkSide au declarat că scopul lor este să câștige bani, „nu să creăm probleme pentru societate.”

DarkSide operează și un program afiliat care permite „partenerilor” să le folosească malware-ul pentru a ataca ținte, în schimbul unui procent din profiturile obținute din răscumpărare.

„Suntem apolitici, nu ne implicăm în geopolitică, nu trebuie să ne legăm cu un guvern definit”, a relatat DarkTracer, o platformă investigativă.

„Scopul nostru este să câștigăm bani, nu să creăm probleme pentru societate. De astăzi introducem moderarea și verificăm fiecare companie pe care partenerii noștri doresc să o cripteze pentru a evita consecințele sociale în viitor.”

Companiile de ransomware nu atacă în general infrastructuri atât de importante ca și Colonial Pipeline, dar se pare că atacatorii au început să își extindă aria. Atacul asupra unei infrastructuri importante responsabilă pentru traficul de combustibili pe întreaga Coastă de Est ar putea să le garanteze atacatorilor o recompensă.

„Sunt foarte noi, dar sunt foarte organizați”, a declarat pentru Reuters Lior Div, directorul executiv al unei firme de securitate din Boston, Cybereason.

DarkSide a sugerat că a făcut milioane de dolari de pe urma atacurilor cibernetice. Site-ul lor conține date furate de la peste 80 de companii din SUA și Europa. Compania pare să evite atacuri asupra companiilor din Rusia, Kazahstan și Ucraina.

Ambasada Rusiei în SUA a respins speculațiile potrivit cărora guvernul țării se afla în spatele atacului.

Președintele Joe Biden a spus că nu există dovezi până acum că Rusia ar fi fost responsabilă, dar există dovezi care arată că responsabilii s-ar afla în Rusia. Există posibilitatea unei întâlniri între președintele SUA și președintele Rusiei, Vladimir Putin luna viitoare în Europa.

Oficialii de la Moscova au respins și ei acuzațiile. Kremlinul a subliniat importanța cooperării dintre Moscova și Washington în combaterea atacurilor cibernetice. „Rusia nu are nimic de-a face cu aceste atacuri ale hackerilor și nici cu atacurile anterioare ale hackerilor”, a declarat marți pentru jurnaliști purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Preskov.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG