Linkuri accesibilitate

Cine sunt și ce fac românii care luptă pentru Ucraina


Cine sunt și ce fac românii care luptă pentru Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:42 0:00

Voluntarul militar Radu Hossu povestește că aproximativ 50 de români luptă acum pentru Armata Ucrainei. Alături de ei sunt și mai mulți cetățeni din Republica Moldova. La one2one, Radu Hossu spune că, din cauza lipsei de muniție, Ucraina este aproape de a claca.

Radu Hossu mărturisește la interviurile one2one că el este unul dintre cei care au format grupul românilor și moldovenilor care luptă pentru Armata Ucraineană, sub numele de Romanian Battlegroup Getica.

„Romanian Battlegroup Getica a fost înființată de către doi prieteni de-ai mei. Ei au contracte direct cu Armata (Ucraineană), nu cu Legiunea străină, care este sub serviciile de informații ale armatei GUR (Serviciul de Informații al Ucrainei). Practic, asta-i diferențiază de mercenari. Mercenarii nu au un steag, nu au o țară care să-i reprezinte. În schimb, de exemplu, și românii și moldovenii care luptă în Getica reprezintă Armata Ucraineană, luptă pentru Armata Ucraineană, au un scop clar de a susține Ucraina. Eu am vorbit cu ei când am format Getica și chiar discutam despre lucrul ăsta, că noi ne dorim ca acolo să fie oameni care luptă pentru idei, pentru valori și atunci eu îi susțin”, spune Radu Hossu.

Voluntarul mai spune că, până de curând, românii au fost în misiune în regiunea Herson a Ucrainei.

„Zona Herson practic, aia e limita, linia roșie pentru România, pentru că după Herson, urmează Nicolaiev, apoi Odesa și apoi gurile Dunării, apoi România, că asta e important și în același timp Transnistria, Republica Moldova”, completează Radu Hossu.

Voluntarul susține că românii din grupul Getica, aproximativ 50, ar fi dezamăgiți din cauză că nu ar avea susținere din partea statului român.

Printre românii care au semnat contracte individuale cu Armata Ucrainei sunt și foști militari români care au demisionat din Ministerul Apărării.

În interviul acordat Europa Liberă la one2one, Radu Hossu spune că Ucraina se află într-o situație mai mult decât critică în ceea ce privește aprovizionarea cu muniție, inclusiv cu rachete care să intercepteze focoasele rusești.

Radu Hossu a fost decorat în septembrie 2023 de președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu Ordinul pentru merit gradul III, pentru contribuția personală semnificativă și consolidarea cooperării Ucrainei cu România și pentru susținerea integrității și suveranității țării vecine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG