Linkuri accesibilitate

Un fost soldat recunoaște că l-a asasinat pe jurnalistul slovac Jan Kuciak


Jan Kuciak, jurnalistul de 27 de ani, asasinat împreună cu logodnica sa în 2018, în urma unor dezvăluiri legate de afaceri de corupție și legăturile dintre oameni de afaceri și politicieni
Jan Kuciak, jurnalistul de 27 de ani, asasinat împreună cu logodnica sa în 2018, în urma unor dezvăluiri legate de afaceri de corupție și legăturile dintre oameni de afaceri și politicieni

Un fost soldat slovac a recunoscut, luni, în fața instanței, că a fost angajat să-l ucidă pe jurnalistul Jan Kuciak - un reporter cunoscut pentru investigațiile sale anticorupție-, a cărui asasinare a determinat demisia guvernului de la Bratislava, potrivit Reuters.

Miroslav Marcek a declarat că l-a împușcat pe Kuciak, jurnalistul de 27 de ani, și pe logodnica acestuia, Martina Kusnirova, în casa lor, aflată în afara capitalei slovace, în februarie 2018.

Marcek, în vârstă de 37 de ani, a arătat că vărul lui, acuzat și el, l-a contactat pentru asasinat și l-a condus la casa victimelor.

Marcek a spus în fața unui tribunal special penal din Pezinok, în nordul capitalei, că nu știa cine sunt cei pe care i-a ucis. „Vreau să îmi cer iertare tuturor celor pe care i-am făcut să sufere. Nimic nu poate schimba ce am făcut, nu există iertare pentru ce am făcut. Văzându-i la televizor, văzându-le durerea, acestea m-au forțat să vorbesc”, a spus Marcek, citat de siteul Aktuality.sk.

Cunoscutul om de afaceri slovac Marian Kocner s-a aflat, de asemenea, în fața instanței, acuzat că a ordonat asasinatul. El a respins acuzația, însă a recunoscut că deține ilegal arme - poliția a găsit în locuința sa muniție nedeclarată.

Un al treilea inculpat, Alena Zsuzsova, a negat, la rândul ei acuzațiile referitoare la intermedierea asasinatului. Szabo, un fost polițist inculpat alături de Marcek pentru crimă, a pledat nevinovat.

Dosarul asasinării jurnalistului și a logodnicei sale este privit ca un test pentru independența judecătorească și a polițiștilor, după ce investigația a scos la iveală legături între omul de afaceri și oficiali din domeniul securității.

Kuciak, care era jurnalist cu pregătire postuniversitară, era autorul unor dezvăluiri legate de fraude ai căror autori erau oameni de afaceri cu legături politice. Jurnalistul ucis scrisese despre afacerile lui Kocner, inclusiv despre preluarea unui post de televiziune sau a unor proprietăți.

Premierul Robert Fico, întregul său cabinet și șeful Poliției au demisionat după ce uciderea jurnalistului și a logodnicei sale a provocat cele mai puternice proteste din Slovacia de la căderea comunismului. Oamenii au făcut apel la o investigație independentă și la combaterea corupției, larg răspândite în această țară.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG