Linkuri accesibilitate

Un grup de senatori americani propune sancțiuni împotriva Belarusului


Forțele de ordine din Belarus au intervenit în forță de numeroase ori și au arestat protestatari pașnici
Forțele de ordine din Belarus au intervenit în forță de numeroase ori și au arestat protestatari pașnici

Un grup bipartizan de 13 senatori americani a introdus o rezoluție prin care introduc sancțiuni țintite asupra oficialilor belaruși responsabili de represiunea asupra protestelor pașnice din țară.

Senatorul republican Jim Risch, șeful Comisii pentru Relații Externe din Senatul american, a afirmat luni că violența continuă și represiunea asupra opoziției din Belarus este „inadmisibilă".

Rezoluția declară alegerile din 9 august care i-au dat lui Aleksandr Lukașenko un al șaselea mandat „nici liber, nici corect" și declară rezultatele anunțate de Comitetul Electoral Central din Belarus drept invalid.

De asemenea, rezoluția cere eliberarea tuturor prizonierilor politici și a celor reținuți pentru că au protestat pașnic, inclusiv cei arestați înainte de alegeri.

Sancțiunile ar urma să fie implementate în coordonare cu Uniunea Europeană și alți parteneri internaționali, potrivit rezoluției care subliniază că peste 7.000 de cetățeni belaruși au fost reținuți de autorități, majoritatea pentru că au luat parte sau au fost martori la proteste.

Foarte mulți dintre cei arestați au fost bătuți și torturați de către forțele de ordine, conform mărturiilor de după eliberare.

Rezoluția mai acuză autoritățile din Belarus că au restricționat constant libertatea presei în timpul represiunii asupra protestelor.

XS
SM
MD
LG