Laura Codruța Kovesi i-a ales pentru funcțiile de procurori șefi adjuncți ai Parchetului European pe Danilo Ceccarelli, din Italia și Andrés Ritter, din Germania, arată un comunicat de presă al instituției.
Cei doi adjuncți au fost propuși de Laura Codruța Kovesi din rândul celor 22 de procurori europeni, care, împreună cu procurorul-șef, formează colegiul EPPO.
Andrés Ritter (56 de ani ) a intrat în procuratura din Germania în 1995 și a ocupat diferite poziții înainte de a deveni adjunct al procurorului general din Mecklenburg-Vorpommern in 2008. Între 2013 și 2020 a fost procuror șef în cadrul Parchetului specializat în crimitalitate economică și cybercrime din Rostok. El a fost candidatul Germaniei în concursul pentru șefia Parchetului European, dar a pierdut în fața Laurei Codruța Kovesi.
Danilo Ceccarelli (53 de ani) a activat ca procuror specializat în infracțiuni financiare, fraudă fiscală, corupție, crimă organizată și spălare de bani. Între 2013 și 2018 a fost procuror internațional în cadrul unui misiuni UE în Kosovo. Între 2018 și 2020 a fost procuror în Milano, într-un departament specializat în infracțiuni financiare și corupție.
Procurorul șef poate delege fiecărui adjunct anumite sarcini și responsabilități și îl pot reprezenta în absența acestuia. Adjuncții sunt numiți pentru trei ani.
Pentru ca Parchetul European să devină operațional, mai este nevoie ca statele membre propună viitori procurorii europeni delegați care vor lucra în țara respectivă. Acești procurori urmează să fie numiți tot de colegiul Parchetului European.
Pe 16 octombrie 2019, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au numit-o pe Laura Codruţa Kövesi șefă a Parchetului European. Consiliul Uniunii Europene, prin decizia din 27 iulie 2020, i-a numit pe primii procurori europeni ai Parchetului European.
Parchetul European este un organ independent al Uniunii însărcinat cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu fraudă, corupție sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA care depășește 10 milioane de euro). În acest scop, Parchetul European desfășoară investigații, efectuează acte de urmărire penală și exercită acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre. Parchetul European are sediul la Luxemburg.
Actualmente, 22 de state membre participă la această cooperare consolidată (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Cehă, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos).