Un jurnalist specializat în investigații, Giorgos Karaïvaz, a fost ucis vineri, de către persoane necunoscute, în faţa locuinţei sale, la Alimos, la periferia de sud a Atenei, anunţă poliţia, relatează AFP, preluat de News.ro.
Giorgos Karaivaz, un jurnalist la televiziunea privată greacă Star, „a fost vizat de tiruri de gloanţe şi a fost ucis pe loc”, a declarat pentru AFP un reprezentant al biroului de presă al Poliţiei din Atena.
Asasinatul a provocat o undă de şoc în luma presei elene, iar numeroase posturi şi-au întrerupt programele. Jurnalistul în vârste de 50 de ani a lucrat la multe instituţii de presă greceşti. El a fost împuşcat „cu multe gloanţe, în timp ce se întorcea acasă, după o emisiune televizată”, a anunţat postul privat de radio Skai.
Potrivit postului, „17 cartuşe” au fost găsite în faţa locuinţei jurnalistului. „A fost ucis într-o ambuscadă mortală”, potrivit Skai.
Numeroşi poliţişti au intervenit imediat la locul crimei, în cadrul unei anchete.
Potrivit primelor informaţii, două persoane care se aflau pe o motociletă au tras asupra jurnalistului cel puţin şase gloanţe, iar acesta a fost ucis pe loc, potrivit Skai şi altor publicaţii elene. Giorgos Karaivaz era căsătorit şi avea un copil, potrivit presei.
Sedii ale presei private din Grecia sunt frecvent ţinta unor atentate cu dispozitive incendiare sau sunt vandalizate, însă jurnalişti au fost ucişi rar în această ţară.
Precedentul asasinat a avut loc în 2010, când Socratis Giolias, un alt jurnalist de investigaţie şi blogger, a fost ucis în faţa locuinţei sale, la periferia Atenei. Acest asasinat a fost revendicat atunci de către o grupare de extremă stânga, însă poliţia nu a găsit nici până în prezent vinovaţii.
Grecia nu este cunoscută ca o țară în care jurnaliștii sunt uciși. În raportul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor din 2020, Mexicul pe locul I în lista ţărilor cu cei mai mulţi ziarişti ucişi, cu 13 din totalul de 42 de cazuri de la nivel mondial. Mexic ocupă această poziţie pentru a patra oară în cinci ani. Alţi cinci au fost ucişi în Pakistan, iar în Afganistan, India, Irak şi Nigeria câte trei, cel puţin până în momentul realizării raportului.