Linkuri accesibilitate

Un lider Hamas spune că gruparea va depune armele dacă Israelul recunoaște statul palestinian


Khalil al-Hayya spune că Hamas va depune armele dacă Israelul va recunoaște un stat palestinian cu granițele de dinainte de 1967.
Khalil al-Hayya spune că Hamas va depune armele dacă Israelul va recunoaște un stat palestinian cu granițele de dinainte de 1967.

Un oficial de rang înalt al organizației Hamas spune într-un interviu pentru agenția de presă Associated Press (AP) că gruparea este dispusă să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israel, dacă statul palestinian va fi recunoscut.

Khalil al-Hayya cere ca Israelul să recunoască un stat palestinian independent, cu granițele anterioare anului 1967. În aceste condiții, a declarat oficialul, Hamas va depune armele și se va transforma într-un partid politic.

Declarațiile lui Khalil al-Hayya au fost înregistrate de AP miercuri, în condițiile unui impas în negocierile de pace dintre Israel și Hamas, al căror război a produs efecte catastrofale în Fâșia Gaza – un teritoriu palestinian bombardat de forțele israeliene.

Conducerea actuală a Israelului, care a promis că va zdrobi Hamas după atacurile asupra Israelului din octombrie 2023 – când sute de israelieni au fost uciși, răniți sau răpiți – s-a opus în mai multe rânduri, în trecut, formării unui stat palestinian pe pământurile capturate de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu.

În interviul pentru AP, Al-Hayya a spus că Hamas dorește să se alăture Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condusă de facțiunea rivală Fatah, pentru a forma un guvern unificat pentru Gaza și Cisiordania.

El a spus că Hamas va accepta „un stat palestinian pe deplin suveran în Cisiordania și Fâșia Gaza și întoarcerea refugiaților palestinieni în conformitate cu rezoluțiile internaționale”, de-a lungul granițelor Israelului de dinainte de 1967.

Dacă se întâmplă asta, a spus el, aripa militară a grupului s-ar dizolva.

„Toate experiențele oamenilor care au luptat împotriva ocupanților, când au devenit independenți și au obținut drepturile și statul lor, ce au făcut aceste forțe? S-au transformat în partide politice, iar forțele lor de apărare s-au transformat în armata națională”, a spus el.

Israelul s-ar pregăti să atace Rafah

Între timp, Israelul pare să se pregătească să trimită trupe în cel mai sudic oraș al Gazei, Rafah, singurul colț al regiunii în care nu au avut loc lupte terestre și unde mai mult de jumătate din populația de 2,3 milioane a teritoriului palestinian s-a adăpostit, scrie The Guardian.

Armata israeliană a declarat miercuri că două brigăzi de rezerviști au fost mobilizate pentru misiuni în Gaza, în timp ce un purtător de cuvânt al guvernului prim-ministrului Beniamin Netanyahu a declarat că Israelul „merge înainte” cu o operațiune la sol, dar nu a oferit un calendar.

Israelul a amenințat și în trecut că va ataca Rafah, planul fiind criticat de aliații Israelului – în special SUA – din cauza numărului mare de victime pe care o astfel de operațiune l-ar putea produce.

Rafah se află foarte aproape de granița cu Egiptul, ceea ce înseamnă că orice operațiune terestră de amploare ar trebui anunțată cel mai probabil, autorităților de la Cairo și Washington.

Egiptul, care a spus că nu va permite palestinienilor să fi împinși peste graniță, pe teritoriul său, a avertizat Israelul să nu se deplaseze la Rafah, deoarece asta „ar duce la masacre umane masive, pierderi [și] distrugeri pe scară largă”, a spus Serviciul său de Informații de Stat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG