Linkuri accesibilitate

Un medic revenit din misiunea în Republica Moldova, confirmat cu coronavirus


Unul din medicii români care s-a întors sâmbătă în țară după misiunea de două săptămâni desfășurată în Republica Moldova a fost confirmat pozitiv pentru coronavirus.

Medicul va fi preluat cu elicopterul din Vama Albița și va fi transportat în localitatea de domiciliu, Oradea.

Informația a fost confirmată, pentru Adevărul, de Raed Arafat, care a participat alături de premierul Orban și ministrul Sănătății, la ceremonia de primire a celor 42 de cadre medicale întoarse în țară din misiunea în Republica Moldova.

Toți ceilalți medici întorși din misiunea au fost testați pentru coronavirus la întoarcerea în Vama Albița și vor sta în izolare la domiciliu până la primirea rezultatelor.

La a ceremonia de întâmpinare de la graniţă, premierul Ludovic Orban a vorbit despre cadrele medicale din România, spunând că acestea sunt o „minunată echipă care a făcut cinste României şi a contribuit la apropierea şi mai mare dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului”.

„Vă mulţumim, vă suntem recunoscători”, le-a spus premierul Ludovic Orban, în vama Albiţa, medicilor şi asistenţilor medicali care au participat la o misiune umanitară de două săptămâni în Republica Moldova.

Medicii și asistenții medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă au desfășurat, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul. Echipamentele de protecție pentru echipa medicală - combinezoane, măști, mănuși și viziere - au fost asigurate de IGSU pe întreaga durată a misiunii. Totodată, legătura cu autoritățile responsabile din Republica Moldova și asigurarea logistică a fost realizată de doi ofițeri din cadrul IGSU.

Pentru buna desfășurare a activităților, Ministerul Apărării Naționale a contribuit cu 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, echipamente care vor fi donate, la finalul misiunii, Republicii Moldova. Izoletele, de concepție și producție românească, dezvoltate de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinesc standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate.


XS
SM
MD
LG