Și miercuri, cinci dintre magistrații membri ai CSM au lipsit de la ședința la care erau chemați să valideze procedural numirea Adinei Florea la șefia Secției speciale pentru magistrați. Ei au invocat același motiv ca și în cazul celor trei amânări precedente - publicarea rapoartelor GRECO și al Comisiei de la Venezia, în care se recomandă, printre altele, și desființarea Secției speciale.
Magistrații care boicotează procedura de numire - care are doar valoare consultativă - spun că este nevoie de o discuție amplă și serioasă despre utilitatea acestei secții, care este considerată un superparchet menit să afecteze independența magistraților și să-i intimideze.
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, la ieșirea de la ședința eșuată, că este de datoria președintei CSM, Lia Savonea, să medieze tensiunile dintre membrii Consiliului. Birchall a acuzat-o pe Savonea că se poartă agresiv în declarații.
La rândul său, Lia Savonea, despre care presa a scris că este apropiată de PSD, mai exact de familia fostului lider, Liviu Dragnea, a respins acuzațiile lui Birchall.
„Nu există tensiuni”, a spus Savonea, care a adăugat că are relații bune cu deținătoarea portofoliului Justiției. „Nu fac teatru scurt”, a mai spus Savonea, răspunzând, astfel, la acuzațiile privind agresivitatea pe care ar manifesta-o în declarații.
De cealaltă parte, Birchall a spus „eu nu știu dacă pot să mai vin și săptămâna viitoare și în celelalte săptămâni, ca să am și eu de unde pleca. Sincer, eu sunt extrem de mâhnită pentru că eu nu văd cum să ieșim din acest impas pe alta cale decât ca președintele CSM sa își ia rolul și să aibă dialog”.
Amânarea numirii lui Florea în fruntea CSM nu are legătură cu activitatea Secției Speciale, care poate continua nestingherită. Aici se instrumentează cercetările penale și plângerile la adresa procurorilor și a judecătorilor. Dosare importante se află pe rolul secției care a fost condusă până de curând de Gheorghe Stan, care a fost promovat de PSD ca judecător CCR.
Problema înființării acestei secții rămâne însă nerezolvată. Ea a fost instituită prin modificările la Legile Justiției și a fost încă de atunci criticată de forurile europene, ca și de opoziție. PNL și USR au depus legi separate care să desființeze această secție, însă nu au nicio șansă de adoptare fără acordul PSD, care are încă majoritatea în Parlament. Secția Specială a fost și obiectul a patru ordonanțe de urgență date în mandatul lui Tudorel Toader, prin care acest superparchet a căpătat tot mai multe puteri și chiar independență chiar față de procurorul general. Interimarul de la Parchetul General, Bogdan Licu, se află între cei care boicotează ședințele de numire a lui Florea.
Licu a declarat, marți, că este greu să menții în funcțiune această secție, având în vedere că a intervenit în două procese, schimbându-le soarta. Este vorba despre cele în care Viorel Hrebenciuc și Sebastian Ghiță, ambii foști deputați PSD, se aflau în faza de apel a unor procese în care au fost inculpați pentru acte de corupție, iar intervenția Secției Speciale a încheiat procesele în favoarea celor doi foști politicieni.
Facebook Forum