Linkuri accesibilitate

Un nou val de arestări în Hong Kong în tabăra pro-democrație


Cei arestați sunt suspectați că i-au ajutat pe cei 12 tineri din Hong Kong care au încercat să fugă în Taiwan înainte de a fi prinși pe mare
Cei arestați sunt suspectați că i-au ajutat pe cei 12 tineri din Hong Kong care au încercat să fugă în Taiwan înainte de a fi prinși pe mare

Poliția din Hong Kong a arestat joi 11 persoane, printre care un avocat, sub acuzația că ar fi ajutat 12 activiști pro-democrație din Hong Kong să încerce să fugă din oraș, conform Associated Press.

Noul val de arestări vine la o săptămână după ce 55 de activiști au fost reținuți în cea mai mare represiune împotriva mișcării pro-democrație din Hong Kong de când Beijingul a impus o nouă lege a securității naționale, în iunie anul trecut, pentru a înăbuși disidența pe teritoriul semi-autonom pe care l-a preluat de Marea Britanie în 1997.

Represiunea a sporit îngrijorarea că Beijingul dorește mai mult control asupra orașului și încalcă promisiunea că Hong Kong va menține drepturile civile proprii și sistemele politice separate pe o perioadă de 50 de ani din momentul în care a revenit sub control chinezesc.

Poliția a arestat opt bărbați și trei femei cu vârste cuprinse între 18 și 72 de ani pentru „asistarea infractorilor”, potrivit South China Morning Post, care a citat surse nenumite. Aceștia au fost citați spunând că anchetele de până acum au arătat că cei arestați nu încalcă nicio infracțiune conform legii securității naționale.

Cei arestați sunt suspectați că i-au ajutat pe cei 12 tineri din Hong Kong care au fost reținuți pe mare de către autoritățile chineze continentale în timp ce încercau să ajungă în Taiwan, în august anul trecut. Unii dintre fugari au fost căutați în Hong Kong pentru infracțiuni legate de protestele anti-guvernamentale din 2019.

Poliția nu a oferit imediat un răspuns la întrebările despre arestări.

Avocatul Daniel Wong Kwok-tung a postat pe pagina sa de Facebook că ofițerii de securitate națională au ajuns la el acasă. Ulterior a fost dus la biroul său, unde poliția a efectuat o percheziție.

Wong, membru al Partidului Democrat, este cunoscut pentru că a oferit asistență juridică sutelor de activiști arestați în timpul protestelor din 2019.

Luna trecută, 10 dintre cei reținuți pe mare au fost condamnați la închisoare în Shenzhen pentru trecerea ilegală a frontierei, cu sentințe cuprinse între șapte luni și trei ani. Alți doi fugari, care sunt minori, au fost predați Hong Kong-ului și ar putea fi supuși unor noi acuzații în oraș pentru tentativa de fugă, au spus autoritățile.

Hong Kong a închis mai mulți activiști pro-democrație în ultimele luni, printre care Joshua Wong și Agnes Chow, pentru implicarea lor în protestele anti-guvernamentale. Alții au fost acuzați în conformitate cu legea securității naționale, inclusiv magnatul mass-media și activistul deschis al taberei pro-democrație Jimmy Lai.

Legea securității incriminează actele de subversiune, secesiune, terorism și coluziune cu puteri străine pentru a interveni în treburile orașului. Faptele grave pod duce până la închisoare pe viață.

Săptămâna trecută, miniștrii de externe ai Australiei, Statelor Unite, Marii Britanii și Canadei au emis o declarație comună exprimând „îngrijorare serioasă” cu privire la arestări. Ei au spus că „este clar că Legea securității naționale este folosită pentru a elimina disidența și taberele politice care se opun”.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul ‘O ţară, două sisteme’ inclus în Declaraţia comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang.

După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei. Activiștii pentru democrație se plâng că Partidului Comunist Chinez reduce treptat acele libertăți, o acuzație respinsă de Beijing.

XS
SM
MD
LG