Linkuri accesibilitate

Un politician american ales în Congres este acuzat că a mințit în CV despre originile evreiești, studii, avere, carieră


Parlamentarul american George Santos riscă o pedeapsă maximă de 250 de mii de dolari și cinci ani de închisoare pentru omiterea intenționată a unor detalii financiare din declarația de avere.
Parlamentarul american George Santos riscă o pedeapsă maximă de 250 de mii de dolari și cinci ani de închisoare pentru omiterea intenționată a unor detalii financiare din declarația de avere.

George Santos, un politician republican ales în Congresul american, și-a romanțat povestea de viață înainte de alegeri mințind, printre altele, cu privire la originile sale evreiești, studiile, locurile de muncă anterioare sau avere.

„Păcatul meu este de a-mi înfrumuseța CV-ul”, a declarat George Santos pentru The New York Post, după ce o investigație New York Times a descoperit că parlamentarul republican a mințit despre școlarizarea sa, locurile sale de muncă, proprietățile sale și chiar despre originile sale evreiești.

Dezvăluirea a avut loc la șapte săptămâni după ce Santos a intrat în Congresul american, în urma alegerilor din noiembrie din statul New York pentru camera inferioară a Congresului american, Casa Reprezentanților.

George Santos s-a prezentat la alegeri ca fiind un fiu de imigranți brazilieni cu origini evreiești și absolvent al unei facultăți publice.

El menționa că lucrase la unele dintre cele mai mari companii de finanțe din lume cum ar fi Goldman Sachs și Citigroup. De asemenea, a declarat că familia sa deține treisprezece proprietăți, că a înființat o organizație caritabilă pentru salvarea animalelor și că are peste un milion de dolari în dividente de la propria companie financiară.

Santos este și unul dintre puținii politicieni republicani care a făcut public faptul că este homosexual. Patru angajați ai companiei sale ar fi murit în atacul armat de la clubul gay Pulse din Orlando în 2016.

Povestea lui George Santos s-a dovedit a fi falsă.

Jurnaliștii de la New York Times nu au găsit nicio dovadă despre școlarizarea lui sau despre pretinsele joburi la Goldman Sachs și Citigroup. Santos a spus că bunicii lui au fugit în Brazilia în urma persecuției evreilor din Ucraina, însă documente genealogice arată că bunicii lui s-au născut în Brazilia.

Familia sa nu deține treisprezece proprietăți, iar Santos a fost chiar evacuat din mai multe apartamente deoarece nu și-a plătit chiria. Compania sa financiară, care reprezintă principala sa sursă de venit, nu are vreun site, iar Santos nu a indicat niciun client în declarația sa de venit.

The New York Times nu a găsit niciun document oficial despre organizația sa pentru salvarea animalelor, care ar fi scutită de taxe. Cât despre angajații săi care ar fi murit în atentatul de la clubul Pulse, niciun necrolog al vreunei victime nu indică acest lucru.

După o săptămână de la publicarea investigației, Santos a admis că nu a absolvit vreo școală superioară și că nu a lucrat la Goldman Sachs sau la Citigroup.

A încercat, totuși, să modifice unele declarații, spunând că patru victime ale atentatului de la clubul Pulse erau doar în procesul de a fi angajate în compania sa și că, de fapt, nu e chiar evreu, dar că familia sa are rădăcini evreiești.

În trecut, Santos, un adept al fostului președinte american Donald Trump, s-a opus purtării măștii în timpul pandemiei de Covid, dar și în privința accesului la avort. A mai susținut pe conturile de social media că alegerile americane din 2020 au fost fraudate după ce Trump a pierdut cursa pentru președinție în fața lui Joe Biden.

Acum, procurorii federali examinează averea declarată de George Santos. Parlamentarii americani care omit sau greșesc intenționat detalii cu privire la declararea averilor personale riscă o pedeapsă maximă de 250 de mii de dolari și cinci ani de închisoare.

  • 16x9 Image

    Sorana Horșia

    Este intern la Europa Liberă. 

    Ea studiază jurnalism și drepturile omului la Sciences Po în Paris. A terminat licența în științe politice la campusul Sciences Po din Dijon, axat pe Centrul și Estul Europei.

XS
SM
MD
LG