Linkuri accesibilitate

Un profesor a fost decapitat în Franța după ce le-a arătat elevilor caricaturi cu Profetul Mohamed


Președintele francez Emmanuel Macron a venit la școala unde preda profesorul de istorie ucis.

Un profesor de istorie-geografie, în vârstă de 47 de ani, care le-a arătat recent elevilor săi caricaturi cu Profetul Mohamed a fost decapitat lângă colegiul unde preda, situat într-o suburbie a Parisului.

Președintele Emmanuel Macron a numit acest act „un atac terorist islamist”.

Stând în mijlocul școlii unde a fost atacat profesorul, președintele Franței a spus, vineri, că „un cetățean a fost omorât pentru că era profesor și pentru că preda libertatea de expresie”.

Potrivit cotidianului francez Le Figaro identitatea atacatorului a fost confirmată de către anchetatori, arată o sursă judiciară. Este vorba despre un tânăr rus cecen de 18 ani, născut la Moscova, cunoscut cu antecedente de drept comun, dar fără cazier, și nu era luat în evidențe ca fiind radicalizat. Atacatorul a fost împușcat de polițiști în momentul în care au încercat să îl aresteze, iar ulterior a murit, a relatat poliția.

Procurorii francezi antitero au spus că tratează această crimă ca una „care are legătură cu o organizație teroristă” și că poate fi „asociere criminală teroristă”, potrivit Le Monde.

Nouă persoane, dintre care și un minor, au fost plasate în custodia poliției în seara de 16 spre 17 octombrie. Printre aceste persoane sunt și doi părinți ai unei eleve de la colegiul unde lucra victima, mai relatează Le Figaro.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj de condoleanţe apropiaţilor profesorului francez ucis vineri şi subliniază că România şi Franţa sunt „unite în lupta contra terorii”, potrivit Agerpres.

„Condamn cu fermitate oribilul atac din Conflans-Sainte-Honorine. Condoleanţe apropiaţilor lui Samuel Paty, suntem solidari cu Franţa, lovită de terorism. România şi Franţa - unite în lupta contra terorii”, a scris şeful diplomaţiei române pe Twitter.

XS
SM
MD
LG