Linkuri accesibilitate

Un Raport CIA din ianuarie 1990 avertizează că Securitatea revine: ”FSN a cerut sprijinul foștilor agenți ai Securității”


Fotografie făcută de Jan Šibík in 22 Decembrie 1989, București
Fotografie făcută de Jan Šibík in 22 Decembrie 1989, București

Frontul Salvării Naţionale (FSN) din România a fost, în ianuarie 1990, în situaţia de a cere susţinerea Securității regimului Nicolae Ceauşescu, în contextul în care în România continuau demonstraţiile prodemocraţie, arată documente declasificate de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), citate de agenția Mediafax.

Un raport CIA din 27 ianuarie 1990 arăta că se amplifica „mişcarea de contestare” a Frontului Salvării Naţionale (FSN), care „nu mai poate ascunde lipsa de credibilitate şi disensiunile interne”. (...) „Preşedintele Iliescu a admis joi că situaţia politică este instabilă, avertizând că s-ar instala anarhia dacă s-ar prăbuşi guvernul provizoriu”, se arată în documentul CIA datat 27 ianuarie 1990 și citat de Mediafax.

Un alt raport CIA, datat 30 ianuarie 1990, avea titlul „România: Securitatea revine”.

„Continuarea demonstraţiilor antiregim împinge Frontul Salvării Naţinale (FSN), aflat la putere, să recurgă la susţinerea necruţătoarei foste poliţii politice a lui Ceauşescu. Aşa cum s-a întâmplat în timpul înlăturării lui Ceauşescu, armata română ar putea juca un rol-cheie în supravieţuirea FSN”, se mai arată în documentul CIA din 30 ianuarie 1990. Unele părţi ale raportului rămân clasificate, arată Mediafax, citată de moldova.europalibera.org.

CIA a publicat documente declasificate parțial despre Revolutia din decembrie 1989 din România și despre situația politică din ianuarie 1990.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG