Linkuri accesibilitate

Un tehnocrat și o liberală s-au calificat pentru turul al doilea al prezidențialelor din Lituania


Gitanas Nauseda
Gitanas Nauseda

În Lituania, economistul Gitanas Nauseda, care nu a mai făcut politică până acum, s-a plasat pe primul loc, potrivit rezultatelor parţiale ale turului întâi, şi se va confrunta în turul al doilea, cu Ingrida Simonyte, fostă ministră a finanţelor şi fostă vice-guvernatoare a băncii centrale.

Premierul Saulius Skvernelis şi-a recunoscut înfrângerea, după ce a aflat că nu a intrat în turul al doilea al prezidențialelor, cu toate că sondajele îl dădeau câștigător:"eşecul meu de a intra în turul al doilea reflectă nivelul încrederii în în mine ca om politic".

Potrivit rezultatelor parţiale din 83% din secţiile de votare, Gitanas Nauseda a obţinut 31,18% din voturi, Ingrida Simonyte 27.16%, iar Saulius Skvernelis s-a situat al treilea cu 22,26%.

Fost consilier al unei bănci comericale, Gitanas Nauseda (54 de ani) a încercat să-şi convingă alegătoriiexplicând că ar putea fi un preşedinte imparţial, deci deasupra disputelor politice.

După ce şi-a îndeplinit datoria civică încă de vineri în cadrul votului anticipat, el a declarat că a "simţit că îi revine grava responsabilitate de a reduce polarizarea" societăţii.

Liberala Ingrida Simonyte (44 de ani), care susține parteneriatul între persoanele de același sex a promis reducerea decalajului economic între zonele rurale şi cele urbane printr-o stimulare a creşterii.

În Lituania, preşedintele nu exercită putere politică de obicei, dar el este responsabil pentru politica externă şi participă la summiturile UE. Al doilea tur de scrutin urmează să aibă loc pe 26 mai odată cu alegerile europarlamentare. Câștigătorul celei de-a doua runde îi va lua locul Daliei Grybauskaitė, președinta cu centură neagră la karate, în perioada căreia salariul mediu brut al lituanienilor a ajuns la 1000 de euro pe lună.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG