Linkuri accesibilitate

Rusia. Un tribunal a emis un mandat de arestare pentru Iulia Navalnaia


Iulia Navalnaia, văduva fostului lider de opoziție rus Alexei Navalnîi, a primit Media Freedom Prize la summitul Ludwig Erhard pe 19 aprilie 2024.
Iulia Navalnaia, văduva fostului lider de opoziție rus Alexei Navalnîi, a primit Media Freedom Prize la summitul Ludwig Erhard pe 19 aprilie 2024.

Un tribunal districtual din Moscova a emis marți, pe 9 iulie, un mandat de arestare în lipsă pe numele Iuliei Navalnaia, văduva politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, acuzată de participare la activitățile unui grup extremist.

Iulia Navalnaia a fost pusă și pe lista Rusiei cu persoane urmărite.

Decizia, care înseamnă că ea s-ar confrunta cu o arestare sigură, dacă ar reveni în ţara natală, a fost anunțată de autoritățile ruse la mai puțin de două săptămâni după ce Navalnaia a fost aleasă la conducerea Fundației pentru Drepturile Omului (HRF).

Văduva lui Navalnîi l-a înlocuit pe Garry Kasparov, un alt membru al opoziției ruse, care locuiește în străinătate.

HRF este o organizație nonprofit cu sediul la New York, dedicată promovării și protejării drepturilor omului în întreaga lume.

Într-o postare pe X, Navalnaia le transmite susţinătorilor să se concentreze nu pe ordinul judecătoresc împotriva ei, ci pe lupta împotriva lui Vladimir Putin, scrie news.ro.

„Când scrieţi despre asta, vă rog să nu uitaţi să scrieţi principalul lucru: Vladimir Putin este un ucigaş şi un criminal de război”, afirmă ea.

„Locul lui este în închisoare, şi nu undeva la Haga, într-o celulă confortabilă cu un televizor, ci în Rusia - în aceeaşi colonie (penală) şi în aceeaşi celulă de 2 pe 3 metri în care l-a ucis pe Alexei”, a adăugat ea.

Kremlinul a negat că ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi - mort în condiții suspecte, la începutul acestui an, într-o închisoare din Siberia.

De la moartea soţului ei, Iulia Navalnaia s-a întâlnit cu o serie de lideri occidentali de rang înalt, inclusiv cu preşedintele american Joe Biden, la San Francisco.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG