Linkuri accesibilitate

Un tribunal rus vrea să amendeze Google și Wikipedia pentru „conținut fals” privind conflictul din Ucraina


Justiția rusească vrea să pedepsească Google și Wikipedia
Justiția rusească vrea să pedepsească Google și Wikipedia

Un tribunal rus a amenințat gigantul american de internet Google și Wikimedia Foundation, proprietarul Wikipedia, cu amenzi pentru că nu au șters informațiile „false” despre conflictul din Ucraina, transmite agenția de știri Interfax, preluată de Reuters.

Organismul de supraveghere al comunicațiilor din Rusia a declarat joi că Google se va confrunta cu amenzi pentru că nu a șters de pe site-ul de partajare video conținut YouTube pe care Moscova îl consideră ilegal.

Site-ul RFI, blocat în Rusia

Rusia a blocat site-ul postului de radio francez RFI, care difuzează știri în 15 limbi, inclusiv în rusă, pe fondul represiunii criticilor față de ofensiva din Ucraina, scrie AFP.

Rozkomnadzor, organul rus de control al comunicațiilor, nu a precizat motivul blocării, spunând doar că a răspuns unei solicitări din partea procuraturii generale ruse.

Finanțat de statul francez, RFI are zeci de corespondenți în întreaga lume, precum și un serviciu în limba rusă cu sediul în Franța.

Moscow Times a fost blocat de Roskomnadzor - organul rus de supraveghere a comunicațiilor

Site-ul în limba rusă al instituției al Moscow Times a fost blocat de organul de supraveghere al comunicațiilor de stat rus, Roskomnadzor, a anunțat vineri instituția într-un comunicat, preluat de CNN.

„Rusia a blocat vineri serviciul de limbă rusă al The Moscow Times, după ce a publicat ceea ce autoritățile numesc un raport fals despre polițiștii care refuză să lupte în Ucraina”, a declarat publicația într-un comunicat pe site-ul său în limba engleză, care nu a fost afectat.

Site-ul în limba rusă al Moscow Times rămâne accesibil în străinătate prin VPN, a spus publicația.

„Procuratura nu a notificat încă The Moscow Times despre decizia sa”, arată publicația.

„Un instrument de urmărire a detectat pentru prima dată întreruperi de acces la numele domeniului themoscowtimes.com/ru din Rusia în cursul zilei”, se spune în comunicat.

Moscow Times este printre printre zecile de site-uri interne și străine blocate de la invazia Rusiei în Ucraina, produsă pe 24 februarie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că este „speriată” de jurnaliştii „care pot spune adevărul”, după ce Kremlinul a încercat să îi împiedice pe ruși să vadă un interviu pe care l-a acordat despre războiul din Ucraina .

„[Ei] au distrus libertatea de exprimare în statul lor – [și încearcă] să distrugă statul vecin. Ei se înfățișează ca jucători globali. Ei înșiși se tem de o conversație relativ scurtă cu mai mulți jurnaliști”, a spus el în timpul unui videoclip. abordare.

„Ei bine, dacă există o astfel de reacție, atunci facem totul bine. [Înseamnă că sunt nervoși”, a adăugat Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la acea vreme pentru CNN că Rusia nu se teme, spunând că există „legi în vigoare și este foarte important să nu se publice informații care ar echivala cu o încălcare a acestor legi”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG