Linkuri accesibilitate

Unde greșește Alina Mungiu și ce este Curtea Europeană a Drepturilor Omului


Întreba zilele trecute, retoric și ritos Alina Mungiu-Pippidi în Adevărul: „Ce ne facem dacă cîştigă Dragnea la CEDO?”

„Poate tot ce i-a lipsit pînă acum a fost un avocat bun, şi care să priceapă cum funcţionează CEDO”, scria ea negru pe alb, lăsând să se înțeleagă că omul ar putea scăpa prin anume viclenii juridice.

Asta era înainte de descoperirea, sâmbătă în Teleorman, a valizei cu mii de documente compromițătoare.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00

Alina Mungiu a mizat greșit pe Dragnea. La fel de greșit ca atunci când, în 2012, politoloaga perdantă miza pe pucistul Ponta.

-- „Sigur”, se entuziasma ea atunci, de parcă era ideoloaga puciștilor, „aș prefera de o mie de ori sa delegăm pe dl. Ponta, care e un băiat tânăr și, sper, cu ambiții europene, să faca el reformele care trebuie si noi sa stăm liniștiți, MAI ALES EU, care am atâta treabă la Berlin și la Bruxelles.”

În realitate, la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) nu pot depune plângere decât cei care au epuizat toate căile de recurs în țara lor. Ceea ce e departe de a fi cazul lui Dragnea, pentru că în dosarul „Referendum” el e condamnat definitiv, cu suspendare, din 2016, iar plângerea la CEDO se introduce la cel târziu patru luni de la ultima decizie în justiție, pe când în dosarul „Bombonica”, unde a luat trei ani și șase luni, el e încă în recurs în România.

Dragnea nu are așadar ce căuta la CEDO, el nu corespunde criteriilor, iar tratarea unui dosar, pentru a decide dacă poate fi primit, ia ani de zile. Mungiu știe toate astea, dar vine cu posibilitatea fantastică: — „Ce ne facem dacă cîştigă Dragnea la CEDO?”, de parcă ar putea fi mâine, când de fapt el nu corespunde criteriilor pentru a introduce o plângere.

Dincolo de astea, însă, ce nu spune Mungiu este că CEDO nu se pronunță, oricum, pe fondul unui dosar. Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu rejudecă un proces și nu decide dacă inculpatul e vinovat sau nu. CEDO se pronunță doar asupra felului în care s-a derulat procesul.

Chiar dacă Dragnea ar ajunge, în urma epuizării tuturor recursurilor în România, la CEDO, Curtea europeană ar analiza doar felul în care a decurs procesul și mecanismele juridice și legale, iar nu fondul dosarului. Curtea ar putea decide eventual că o anumită procedură în cazul lui Dragnea nu a fost respectată sau a fost încălcată, și atunci ar putea cifra anumite despăgubiri, dar asta nu ar avea nici o incidență asupra verdictului.

Sperietoarea cu CEDO nu poate funcționa așadar, iar Curtea Europeană nu decide dacă ești vinovat sau nu, ci doar dacă ai fost declarat vinovat în țara ta conform procedurilor țării tale. Asta e o nuanță pe care un polititolog precum Alina Mungiu ar trebui să o cunoască.

Apoi, un alt argument folosit de Alina Mungiu pentru a arăta că justiția din România e samavolnică și condamnă prea mulți oameni este numărul cazurilor, al plângerilor introduse de români la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Realitatea este însă, iarăși, exact inversă celei invocate. Este mai degrabă vorba de informare si percepție, de faptul că în anumite țări cetățenii și condamnații au înțeles că există o posibilitate de dezvinovățire simbolică introducând cazul la CEDO.

Săptămâna trecută, CEDO a decis că verdictul austriac prin care o femeie fusese condamnată (la o amendă mică) pentru că spusese că Mahomed a fost un pedofil e acceptabil conform legii austriece.

Curtea nu a spus că femeia a greșit și nici nu a decis dacă Mahomed a fost un pedofil sau nu. CEDO as spus doar că în cadrul legislației Austriei femeia avusese un proces tratat corect, unde ea a fost condamnată la o amendă mică deoarece încălcase legea austriacă a blasfemiei. Nimic însă în procedura prin care s-a ajuns la condamnarea ei la o pedeapsă ușoară nu contravenea legilor Austriei. Curtea Europeană nu e acolo ca să decidă dacă e aberant sau anacronic ca Austria să aibă o lege care pedepsește blasfemia, ci ea doar veghează ca procesul tău să respecte toate regulile și jurisdicția și justiția țării tale.

De aceea e absurd ce zice Alina Mungiu despre CEDO. Câtă vreme Dragnea e tratat cu toată prudența și atenția de care trebuie să se bucure oricare alt caz legal în România, el poate fi achitat sau condamnat la mai multe ere geologice de închisoare, CEDO nu se va pronunța pe fondul dosarului, ci doar va analiza procedura. Așa că sperietoarea lui Mungiu cu CEDO nu funcționează, iar ea probabil o știa înainte de a o lansa.

XS
SM
MD
LG