Linkuri accesibilitate

Unde se va decide soarta zidului de la granița cu Mexicul


Președintele american Donald Trump, într-o vizită, în luna ianuarie, în Texas, salutând polițiști de frontieră

Corespondență de la Washington

În sistemul american, Congresul este cel care alocă fonduri pentru proiecte guvernamentale. Fără aprobarea legislativului, astfel de proiecte nu se pot derula.

În condițiile în care democrații controlează acum Camera Reprezentanților, șansele lui Trump de a obține finanțare pentru promisiunea sa de campanie, de a construi un zid la frontiera cu Mexicul, nu are șanse de a obține bani. În aceste condiții, președintele a decis să declare stare de urgență în legatură cu chestiunea imigrației ilegale și să preia fonduri în prezent alocate pentru construcții militare și din alte surse.

Camera a adoptat de-acum o rezoluție care respinge declarația președintelui. În Senat, unde republicanii dețin controlul, circa 101-102 senatori din partidul președintelui au și ei rezerve. În cazul majorității acestora, rezervele nu sunt în legătură cu construcția zidului, ci mai curând politice.

Ei se tem că procedeul ales de Casa Albă crează un precedent periculos, pentru viitor, când un democrat ar putea fi președinte și în această calitate, decide să preia arbitrar fonduri pentru prioritățile sale, în ciuda Congresului.

Liderul majorității republicane din Senat a spus că după toate probabilitățile, rezoluția adoptată de Cameră va fi aprobată și în Senat – cu sprijin republican – dar aritmetica votului nu este de natură să mențină rezoluția și după ce președintele se va opune prin veto. Cu alte cuvinte, rezoluția Congresului va avea un rol simbolic, declarația președintelui urmând să depindă de decizii ale tribunalelor, unde de-acum există procese pe rol.

Chiar și simbolic însă, faptul că republicani se opun președintelui nu este de bun augur pentru acesta, iar în trecut Donald Trump nu a ezitat să amenințe colegi de partid cu consecințe serioase, dacă i se împotrivesc.

De data aceasta însă, lobbyul Casei Able este timid, președintele neîncercând să îi convingă personal pe senatori. Mai mult decât atât, consilieri ai săi spun că președintele a venit la Washington pentru a înfrunta sistemul politic, nu doar un singur partid și că ceea ce se întâmplă este o ilustrare a acestei situații.

Problema care se pune este dacă tribunelele și în cele din urmă Curtea Supremă se vor lăsa influențate de faptul că legislativul se opune declarației președintelui cu privire la starea de urgență.

XS
SM
MD
LG