Linkuri accesibilitate

Unele țări UE iau în calcul reintroducerea vizelor pentru țările din Balcani și Est. Republica Moldova, pe listă


Președintele Moldovei, Maia Sandu, discută cu președintele german Frank-Walter Steinmeier în timpul unei vizite la Chișinău. Germania este nemulțumită de modul în care cetățenii moldoveni au folosit posibilitatea călătoriei fără vize.
Președintele Moldovei, Maia Sandu, discută cu președintele german Frank-Walter Steinmeier în timpul unei vizite la Chișinău. Germania este nemulțumită de modul în care cetățenii moldoveni au folosit posibilitatea călătoriei fără vize.

Presupusele abuzuri comise de unele state din Balcanii de Vest, precum și de Moldova, Georgia și Ucraina, au determinat mai multe state membre ale Uniunii Europene să ia în calcul posibilitatea de a anula regimul de călătorie fără viză către Uniune, potrivit unui document intern al UE.

Printre abuzurile citate se numără rezidența ilegală și cererile de azil nefondate.

Documentul, datat pe 27 septembrie, vine în perioada în care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, face turul Balcanilor de Vest.

Regimul de vize UE pentru Muntenegru, Serbia și Macedonia de Nord a fost abolit în decembrie 2009, urmat de cel pentru Albania și Bosnia în 2010, Moldova în 2014 și Georgia și Ucraina în 2017.

Călătoria fără viză de până la 90 de zile către UE a fost considerată un pas important înainte în relațiile Uniunii cu Balcanii de Vest și fostele state sovietice.

Dar, conform documentului citat, Germania, Franța și Italia au devenit recent din ce în ce mai nemulțumite de presupusele abuzuri ale călătoriilor fără vize. Menționează creșterile „infracțiunilor de ședere neautorizate” comise de cetățeni din Albania, Moldova, Ucraina și Serbia.

Documentul a enumerat, de asemenea, o creștere cu peste 50% a cererilor de azil din Georgia în ultimele trei luni, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.În cadrul așa-numitului mecanism de suspendare a vizelor, o creștere de peste 50% a sejururilor ilegale sau a cererilor de azil cu rate scăzute de aprobare poate duce la reintroducerea vizelor. Mai mult, refuzul guvernelor de a-și reprimi cetățenii poate duce la reinstituirea vizelor.

Cazul Republicii Moldova

În document, Germania menționează Moldova ca fiind un caz deosebit de grav, cu o creștere a cererilor de azil cu 429% mai mare în perioada iunie-august 2021 față de cea similară din 2019.

Italia este îngrijorată și ea de Moldova, afirmând că rețelele de trafic de persoane care operează prin „țările vecine” abuzează de călătoriile fără viză. Italia ia în calcul posibilitatea de a elimina Moldova de pe lista călătoriilor fără viză „în cazul unui progres nesatisfăcător”.

Franța a menționat problemele cauzate de cetățenii din Albania, Georgia și Serbia.

Belgia a ridicat și ea problema cauzată de „creșterea alarmantă” a cererilor de azil din Republica Moldova în acest an, în timp ce Republica Cehă a spus, de asemenea, că cererile de azil nefondate din partea cetățenilor georgieni, moldoveni și ucraineni au crescut recent.

Olanda este singurul membru UE care a solicitat suspendarea regimului de călătorie fără vize cu Albania încă din 2019. Cererea sa a fost respinsă însă de Comisia Europeană.

Ursula von der Leyen vizitează Kosovo, Muntenegru și Serbia pe 29 septembrie, după vizita sa în Albania și Macedonia de Nord de marți. Pe 30 septembrie, își va încheia turneul vizitând Bosnia-Herțegovina, cu doar câteva zile înainte ca UE să organizeze un summit cu țările din Balcanii de Vest pe 6 octombrie.

XS
SM
MD
LG