Linkuri accesibilitate

Ungaria a achiziționat din SUA un sistem de apărare antiaeriană de 1 miliard de dolari


Imagine generică
Imagine generică

Ungaria va cumpăra din Statele Unite componente ale sistemului de apărare antiaeriană Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM), arată declarația de intenție semnată miercuri, la Budapesta, de ministrul ungar al Apărării Tibor Benko şi ambasadorul SUA în Ungaria, David Cornstein, informează MTI şi Ambasada SUA la Budapesta, preluate de AFP.

Achiziţia are valoarea de 1 miliard de dolari și se înscrie în programul SUA pentru Vânzări militare în străinătate (Foreign Arms Sales).

Tranzacţia va fi finalizată până la 30 septembrie.

Ministrul ungar al apărării a spus că sistemul va fi folosit în principal cu rol de descurajare, dar şi pentru creşterea securităţii şi pentru antrenament.

Sistemul este produs de compania Raytheon Technologies.

Ambasadorul american a spus că este cea mai mare achiziţie de armament din istoria cooperării militare dintre Ungaria şi SUA şi a dat asigurări că sistemul de apărare antiaeriană, folosit deja în mai multe ţări, este compatibil cu standardele NATO, adăugând că speră ca Ungaria să nu fie nevoită niciodată să-l folosească.

Ungaria, membră a NATO, şi-a intensificat eforturile de apărare sub mandatul premierului Viktor Orban, crescând bugetul alocat apărării de la 0,95% din PIB în 2013 la 1,21% în 2019, arată AFP.

XS
SM
MD
LG