Ungaria a declarat miercuri stare de urgenţă pentru a opri răspândirea epidemiei de coronavirus, deși au fost confirmate doar 13 cazuri în toată țara. În același timp, premierul ungar pregătește un plan de măsuri economice pentru situația de criză care va urma și apreciază că epidemia de coronavirus nu va putea fi oprită înainte de începutul verii.
Printre măsurile luate se află:
1)- interzis accesul persoanelor venite din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran, cu excepţia cetăţenilor ungari, care însă vor trebui să rămână două săptămâni în izolare la domiciliu, potrivit MTI.
2)-închiderea graniţelor pentru călătorii veniţi din aceste ţări cele mai afectate de epidemia de coronavirus.
3)-pentru aplicarea acestor măsuri se vor reintroduce controalele la frontierele Schengen cu Austria şi Slovenia.
4) -toate cursele aeriene şi celelalte mijloace din transport venite din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran vor fi suspendate începând de miercuri la miezul nopţii.
5)-interzicerea evenimentelor cu mai multe de 100 de persoane în spaţii închise şi cu mai mult de 500 de persoane în spaţii deschise, dar școlile rămân deschise.
Restricţiile rămân în vigoare până la noi ordine, a precizat la o conferinţă de presă Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, adăugând că guvernul de la Budapesta se aşteaptă ca epidemia să dureze mai degrabă luni de zile decât săptămâni.
Decizia guvernului de la Budapesta vine după ce premierul Viktor Orban a vorbit marți despre „un plan de acţiune pentru protejarea economiei”. Pentru punerea la lucru a unei astfel de strategii, șeful cabinetului ungar le-a cerut investitorilor maghiari documentări clare cu privire la afacerile pe care le conduc, în așa fel încât guvernul să poată ajuta companiile care vor intra în dificultate din cazua extinderii coronavirusului, potrivit agenției de știri MTI.
„Nu vom avea nevoie de măsuri ce ţin de macroeconomie, ci de programe personalizate pentru fiecare sector în parte – cum ar fi de exemplu turismul -, iar guvernul va crea condiţiile financiare pentru aceste programe”, a precizat Viktor Orban, afirmând că bugetul din acest an şi cel al anului viitor vor trebui de asemenea revizuite, fiindcă va fi nevoie de acordarea unor ajutoare de
ordinul miliardelor de euro pentru a revigora economia, „ceea ce necesită contribuţia fiecăruia”.
Premierul Viktor Orbán a subliniat că Ungaria trebuie să se pregătească pentru o pandemie, iar oficialii să fie atenți și să țină cont de nesiguranţa psihologică a cetățenilor pentru că activitatea economică va fi influenţată în primul rând de acest sentiment.
Premierul de la Budapesta a făcut și o predicție privind durata epidemiei de coronavirus: „oprirea extinderii epidemiei a durat 5-6 luni în China, ceea ce la noi înseamnă luna iulie, adică sezonul turistic din acest an e pe ducă”.
Șeful executivului ungar le-a spus oamenilor de afaceri că vor trebui să facă față unei “schimbări brutale” și că fiecare trebuie să iasă din zona sa de confort, pentru că “dacă în următorii zece ani vom realiza doar atât şi doar aşa cum am făcut în ultimii zece, vom da faliment”.
Dincolo de coronavirus, mai sunt și consecințele Brexit-ului, a mai adăugat premierul Ungariei, subliniind că „noua concepţie a UE în această privinţă nu e genială” și că deja există efecte negative asupra competitivităţii economiei ungare.
Potrivit concluziei lui Viktor Orbán, creşterea economiei ungare se bazează pe factori de echilibru, iar succesele trebuie apărate şi în următorii zece ani.
Facebook Forum