Linkuri accesibilitate

Ungaria. Rivalul lui Viktor Orban spune că rezultatul alegerilor e un punct de cotitură


Partidul Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban, a câștigat ambele scrutinuri, dar opoziția a devenit mai puternică.
Partidul Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban, a câștigat ambele scrutinuri, dar opoziția a devenit mai puternică.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a revendicat victoria partidului Fidesz la alegerile europene și locale din 9 iunie. Însă rezultatele obținute de recent înființatul partid de opoziție al lui Peter Magyar arată o erodare a partidului de la putere.

Partidul național-populist Fidesz al lui Orban a câștigat alegerile europene cu 44% din voturi, dar va avea mai puține locuri în Parlamentul European. În schimb, partidul lui Peter Magyar, Respect și Libertate (Tisza), a ajuns la un rezultat de aproximativ 30% din voturi.

„Astăzi am învins vechea opoziție, am învins noua opoziție și nu contează cum se numește actuala opoziție, o vom învinge întotdeauna din nou și din nou”, a declarat Viktor Orban, care guvernează cu o majoritate parlamentară din 2010.

Dar și Peter Magyar i-a felicitat cei șapte candidați ai partidului său care vor merge în Parlamentul European.

„Acesta este Waterloo-ul mașinii de putere Orban, începutul sfârșitului”, a declarat avocatul în vârstă de 43 de ani care s-a despărțit de Fidesz în luna februarie pentru a face campanie pentru eliminarea corupției.

„Ceea ce s-a întâmplat aici este un punct de cotitură politică, indiferent de modul în care îl interpretezi”, a spus Magyar.

Liderul partidului Tisza, Peter Magyar, se adresează susținătorilor după aflarea rezultatelor alegerilor europene,. Budapesta, 9 iunie 2024.
Liderul partidului Tisza, Peter Magyar, se adresează susținătorilor după aflarea rezultatelor alegerilor europene,. Budapesta, 9 iunie 2024.

Fidesz va avea 11 din cele 21 de locuri ale Ungariei din Parlamentul European ale Ungariei, iar Tisza ar putea avea șapte mandate.

De asemenea, rezultatele arată că partidele din opoziție vor păstra multe dintre posturile de primar pe care le-a câștigat în 2019.

Într-o cursă strânsă pentru primăria capitalei Budapesta, Gergely Karacsony avea un avans de doar câteva sute de voturi față de David Vitezy, susținut de Fidesz, după numărarea a 95% din cele peste 700.000 de voturi.

Oficialii au anunțat o prezență record la vot în Ungaria, de peste 57%.

Partidul Fidesz al lui Orban nu este afiliat niciunui grup din Parlamentul European, dar speră să beneficieze în alegeri de o creștere a sentimentului de extremă dreapta pe continent.

Partidul lui Magyar s-a prezentat ca o alternativă de centru și constructivă la marca de populism „iliberal” a lui Orban.

Magyar a declarat că se va alătura Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta, care va fi cea mai mare grupare din Parlamentul European.

Orban a înfuriat mulți lideri din Uniunea Europeană cu atacurile sale asupra valorilor democratice și principiilor UE. El a fost criticat, de asemenea, pentru opoziția față de sprijinirea militară a Ucrainei și pentru legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Campania Fidesz s-a bazat în mare măsură pe temerile maghiarilor de a fi atrași în războiul din Ucraina vecină.

Următoarele alegeri generale din Ungaria sunt programate pentru 2026.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG