Linkuri accesibilitate

Ungaria aprobă vaccinul rusesc și negociază pentru cel chinezesc


Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a confirmat că autoritățile sanitare din Ungaria au dat undă verde pentru folosirea vaccinului rusesc Sputnik V, dar și pentru AstraZeneca. Ungaria devine prima țară din Uniunea Europeană care aprobă vaccinul produs în Rusia, informează BBC.

Ministrul de externe ungar va merge mâine în Rusia pentru a negocia un contract pentru achiziționare vaccinului Sputnik V.

Oficiali maghiari din domeniul sănătății se află și la Beijing pentru discuții cu autoritățile chineze despre vaccinul Sinopharm. Acesta este deja utilizat în Serbia, iar Ungaria se află în negocieri avansate pentru aprobarea și livrarea a unui milion de doze de vaccin chinezesc.

Premierul Ungariei a susținut că singura modalitate prin care țara sa poate satisface cererea de vaccinare, având în vedere ritmul lent de livrare pentru vaccinul Pfizer, este cumpărarea de vaccinuri din Rusia și China.

Populația nu privește însă cu ochi buni eforturile Guvernului de a populariza vaccinurile rusești și chineze. Scepticismul și suspiciunea în rândul maghiarilor sunt, în mentalul colectiv, legate de dominația comunistă de până în 1989.

Acțiunile guvernului de la Budapesta au atras critici și din partea Uniunii Europene, Viktor Orban fiind acuzat că subminează solidaritatea UE.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a ținut să precizeze că nici un vaccin nu poate ajunge în Ungaria dacă nu îndeplinește standardele de siguranță.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG