Linkuri accesibilitate

Ungaria și China: plan comun de viitor în 5 puncte


 Peter Szijjarto
Peter Szijjarto

Péter Szijjártó, ministrul ungar pentru afaceri externe şi relaţii economice internaţionale, şi Wang Ji, ministrul chinez de externe, au convenit, sâmbătă, asupra unui plan de dezvoltare alcătuit din cinci puncte, destinat dezvoltării relaţiilor dintre Ungaria şi China.

După întrevedere, Péter Szijjártó a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că unul dintre obiective este (i) înfiinţarea unei universități comune maghiaro-chineză, care din partea Chinei se va baza pe Academia Chineză de Ştiinţe Sociale, iar din partea maghiară pe Universitatea Naţională a Serviciului Public, potrivit Rador, care citează MTI. Recent Ungaria a decis închiderea Universității Central Europeane, pe motiv că este finanțată de George Soros, între timp sediul acestei prestigioase universități s-a mutat la Viena,

Acordul dintre Ungaria și China s va fi semnat în luna mai, în cursul vizitei în Ungaria a preşedintelui Parlamentului chinez. Cei doi miniştri de externe au discutat, totodată, şi despre dezvoltarea cooperării logistice, din care fac parte şi (ii) începerea pregătirilor proiectului feroviar de mare viteză dintre Budapesta şi Bucureşti, via Cluj-Napoca, proiect care se doreşte să fie implementat în baza colaborării dintre guvernele Ungariei şi României, cu asistenţă financiară şi tehnică din partea Chinei.

Al treilea punct al planului vizează cooperarea din domeniul arhitecturii - a spus Péter Szijjártó, ca (iii) birourile de arhitectură şi inginerii constructori maghiari să aibă posibilitatea de a participa la punerea în aplicare a planului naţional de urbanizare din China.

Au avut loc discuţii în domeniul apelor; cele două ţări şi-au propus ca obiectiv (iv)implementarea în comun, cu participarea unor companii maghiare şi chineze, a unor proiecte de dezvoltare în domeniul gospodăririi apelor în Asia şi Africa.

Al cincilea punct constă în dezvoltarea turismului:(v) după cifrele record din domeniul turismului, se doreşte creşterea în continuare a fluxului de turişti dintre cele două ţări, prin lansarea unor noi zboruri - a spus şeful diplomaţiei ungare. “Ambele guverne sunt angajate să pună în aplicare acest plan, care poate ridica la un nou nivel relaţiile bilaterale, care în 2017 au ajuns la nivelul unui parteneriat strategic cuprinzător” - a spus Péter Szijjártó. În cele din urmă, ministrul ungar de externe a spus că, pentru aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Ungaria şi China, în cea de-a doua jumătate a anului, ministrul chinez de externe va efectua o vizită oficială la Budapesta.

XS
SM
MD
LG