Linkuri accesibilitate

Budapesta: Președintele chinez va vizita Ungaria. China este „mai puternică decât UE”


Premierul Viktor Orbán și președintele chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii de la Beijing, din aprilie 2019.
Premierul Viktor Orbán și președintele chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii de la Beijing, din aprilie 2019.

Președintele Chinei Xi Jinping va vizita Ungaria în perioada 8-10 mai, a declarat șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Gergely Gulyas a spus că este în interesul Ungariei să aibă o relație economică bună cu cât mai multe țări și că China este una dintre principalele puteri ale lumii, „mai puternică decât Uniunea Europeană”.

„Ungaria crede că nu merită să se stabilească granițe ideologice când vine vorba de relații economice și ne bucurăm de vizita de două zile a președintelui chinez”, a spus Gulyas, citat de Reuters.

China s-a oferit să sprijine Ungaria, partener strategic de lungă durată în probleme de securitate publică, mergând dincolo de relațiile comerciale și de investiții.

Anunțul a fost făcut de ministrul chinez al Securității Publice după o întâlnire avută la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán și cu ministrul de Interne Sándor Pintér în luna februarie.

China speră să aprofundeze legăturile de securitate cu Ungaria, a declarat ministrul Securității Publice Wang Xiaohong, după ce a marcat, printr-o vizită la Budapesta, 75 de ani de relații diplomatice între China și Ungaria.

Wang a spus că speră ca astfel de eforturi să fie „un nou punct culminant al relațiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului și a crimelor transnaționale.

Aceste relații bilaterale ar include, de asemenea, securitatea și consolidarea capacității de aplicare a legii în cadrul Inițiativei Belt and Road a președintelui chinez Xi Jinping, care își propune să lege China cu lumea prin legături comerciale și de infrastructură.

Wang s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul de Interne Sándor Pintér și a semnat documente privind aplicarea legii și cooperarea în materie de securitate, a scris duminică Xinhua, fără a ofri și alte detalii.

Asigurarea de securitate a Chinei vine în timp ce Ungaria, un aliat al Rusiei, a acționat pentru a-și afirma independența față de țările occidentale în ultimul deceniu sub premierul Viktor Orbán, care rezistă cu îndârjire presiunii de a aproba extinderea NATO în Europa.

Ungaria este singurul stat NATO care nu a ratificat cererea Suediei de aderare la blocul de securitate.

China a fost critică la adresa NATO, mai ales după ce alianța nord-atlantică a declarat anul trecut că Beijingul încalcă interesele, securitatea și valorile alianței cu „ambițiile și politicile sale coercitive”.

Mass-media de stat chineză a numit NATO o provocare „gravă” la adresa păcii și stabilității globale.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China în Uniunea Europeană, întrucât legătura blocului militar cu cea de a doua cea mai mare economie a lumii este profund încercată din cauza diferențelor de viziune privind drepturile omului, dezechilibrele comerciale și invazia rusească în Ucraina.

Afinitatea tot mai mare a Ungariei pentru Beijing reprezintă o pată pe frontul colectiv al UE.

În mai multe rânduri, Ungaria a făcut opinie separată sau s-a opus pozițiilor critice ale UE la adresa Chinei în chestiuni precum drepturile omului și a salutat investițiile chineze, în ciuda solicitării UE de a alinia relațiile cu China la cele ale blocului.

Ungaria găzduiește cea mai mare bază logistică și de producție a Huawei Technologies din afara Chinei, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene că gigantul telecomunicațiilor prezintă un risc pentru securitatea UE.

Din 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligență artificială Yitu Technology din Shanghai pentru a lucra la soluții pentru orașe inteligente, pentru a spori siguranța publică și poliția prin utilizarea AI și a supravegherii.

Ungaria va găzdui în curând producătorul chinez de automobile BYD (002594.SZ) și la deschide prima fabrică europeană a concernului.

Președintele Xi se va întâlni și cu omologul său francez Emmanuel Macron la Paris în mai.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG