Linkuri accesibilitate

Ungaria | Controversata lege anti-LGBT se va aplica în preajma școlilor și bisericilor


Viktor Orban și-a atras criticile Bruxelles-ului promovând legea anti-LGBT. Comisia Europeană a numit legea drept „o rușine”.

Controversata lege anti-LGBT a guvernului maghiar, adoptată în iunie, se va aplica în apropierea bisericilor și a școlilor și va intra în vigoare în 30 de zile, a anunțat guvernul Viktor Orban pe 6 august.

Așa-numitul act anti-pedofilie al țării membre NATO a avut inițial scopul de a spori sancțiunile pentru abuzul asupra copiilor, dar au fost adăugate modificări care interzic „promovarea homosexualității” în rândul minorilor.

Ca reacție la acest ultim anunț, biroul maghiar al Amnesty International a insistat că legea „va eșua mai devreme sau mai târziu”.

"Între timp, este responsabilitatea tuturor să nu cedăm în fața incitării ticăloase a guvernului la ură", a declarat grupul într-un comunicat.

După adoptarea legii, mii de oameni s-au alăturat marșului anual Budapest Pride din 24 iulie, pentru a arăta sprijin pentru comunitatea LGBT și pentru a protesta împotriva legislației.

Legea, care a intrat în vigoare luna trecută, a devenit o țintă a comunității LGBT din Europa și a aliaților lor, punând din nou guvernul conservator al prim-ministrului maghiar Viktor Orban în dezacord cu Bruxelles-ul.

Comisia Europeană a numit legea drept „o rușine” și a lansat acțiuni în justiție împotriva Budapestei, declarând că este discriminatorie și contravine valorilor europene de toleranță și libertate individuală.

Legea reglementează „afișarea sau reprezentarea” produselor care „exprimă homosexualitatea” sau reprezintă o „abatere de la identitatea corespunzătoare sexului la naștere”.

Guvernul a mai spus în ultimul său anunț că magazinelor li se va interzice să vândă astfel de produse la 200 de metri de biserici, școli și instituții de protecție a copilului.

Partidul naționalist Fidesz al lui Orban spune că măsurile legate de LGBT vizează protejarea copiilor și familiilor și nu vizează adulții homosexuali.

Criticii spun că acțiunile lui Orban împotriva comunității LGBT, la fel ca mișcările sale anterioare împotriva imigranților, sunt un efort de a-și consolida baza social-conservatoare înainte de alegerile de anul viitor.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG