Linkuri accesibilitate

Ungaria: Legi anti-LGBT adoptate de parlament. Cuplurile de același sex, interzis la adopții


BELGIUM -- Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for an EU summit at the European Council building in Brussels, Thursday, Decemer 10, 2020
BELGIUM -- Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for an EU summit at the European Council building in Brussels, Thursday, Decemer 10, 2020

Parlamentul ungar a adoptat marți o serie de proiecte anti-LGBT, inclusiv un amendament care consacră noțiunea tradițională de „gen” în Constituția țării și o altă lege care interzice de facto adopția făcută de cuplurile de același sex.

Modificarea Constituției, care-i definește pe părinți ca mama care este femeie și tatăl care este bărbat, a fost aprobată de majoritatea deputaților, potrivit site-ului oficial al Parlamentului ungar, citat de Euronews.com.

Textul definește sexul ca fiind doar cel al nașterii și adaugă: „educația este asigurată în conformitate cu valorile bazate pe identitatea constituțională și cultura creștină” a țării.

Pledând pentru modificările făcute în parlament, guvernul a justificat noul amendament prin necesitatea de a „proteja copilul de eventuale interferențe ideologice sau biologice” din lumea occidentală modernă.

În plus, parlamentul a adoptat o lege care permite doar cuplurilor căsătorite să adopte copii, ceea ce, în practică, exclude homosexualii cărora nu li se permite să se căsătorească în Ungaria. Se pot face excepții în cazuri rare. Este deja interzisă prin lege înregistrarea schimbării de sex.

Aflat într-o permanentă cruciadă pentru apărarea „valorilor creștine” tradiționale, prim-ministrul Viktor Orbán, care a fost la putere în Ungaria în ultimul deceniu, a ieșit afectat din afacerea József Szájer, deputatul care a fost prins în timp ce încerca să scape de la o petrecere a homosexualilor de poliția din Bruxelles, atrăgând criticile opoziției și presei independente împotriva ipocriziei guvernului ungar.

Ungaria a fost condamnată de instanțele europene pentru că nu și-a respectat angajamentele și primatul dreptului comunitar față de legislația națională și este criticată în mod regulat de ONU, UE și OSCE pentru încălcarea drepturilor omului și a valorilor europene.

XS
SM
MD
LG