Linkuri accesibilitate

Ungaria mai învie încă o bancă rusească a blocului comunist, la Budapesta. Revista presei maghiare


Președintele ungar, Viktor Orban, la întânirea recentă de la Budapesta cu președintele rus Vladimir Putin
Președintele ungar, Viktor Orban, la întânirea recentă de la Budapesta cu președintele rus Vladimir Putin

O a doua bancă rusească de sorginte comunistă, IBEC, urmează să fie mutată la Budapesta. Este vorba de IBEC, fosta instituție financiară a CAER de ajutor economic reciproc între țările Tratatului de la Varșovia. Aceasta ar urma să fuzioneze cu recent revigorata bancă rusească BII, acuzată de spionaj

MICA ELVEȚIE // Guvernul Orbán poartă negocieri pentru mutarea la Budapesta a unei noi bănci rusești, a aflat Népszava, citând surse din medii financiare. De data aceasta este vorba de Banca Internațională de Cooperare Economică (IBEC), fostă instituție financiară a țărilor membre ale Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER). IBEC are sediul la Moscova și deține un capital de 400 de milioane de euro.

Péter Szijjártó, șeful diplomației ungare, a anunțat anul trecut că Ungaria vrea să adere din nou la IBEC, după ce, în 1991, părăsise banca creată de țările comuniste în 1963. Deși acordul de aderare a Ungariei așteaptă încă să fie ratificat, aducerea unei noi bănci rusești la Budapesta se înscrie în politica guvernului Orbán de deschidere spre Est. Toate acestea ar putea avea legătură și cu mutarea la Budapesta, vara aceasta, a Băncii Internaționale de Investiții (BII), o altă creație financiară a CAER. Cum anterior a existat și propunerea ca ambele bănci să fuzioneze, dacă intențiile sunt reale, acest lucru se poate înfăptui chiar în capitala Ungariei.

La mijlocul lunii august, Direkt36 scria că Viktor Orbán a dat garanții Statelor Unite că va pune piciorul în prag în chestiunea Băncii Internaționale de Investiții, pentru că angajații ei ar spiona pentru ruși. Premierul maghiar promitea că va trimite peste BII serviciile secrete ungare. Digi24, citând portalul index.hu, scria în februarie că angajații băncii primesc de la guvernul ungar privilegii și imunități de-a dreptul alarmante. Conform acordulului de stabilire a noului sediu, banca rusă beneficiază de drepturi mai avantajoase chiar decât cele ale unei ambasade, toți angajații, dar și colaboratorii lor având imunitate diplomatică, deși nu au acest statut.

BOICOT // Ungaria nu va participa la ediția de anul viitor a concursului Eurovision, organizată la Rotterdam. Oficialii maghiari n-au dat lămuriri legate de motivele deciziei, dar Index și The Guardian, plecând și de la cele scrise de flotila de jurnaliști pro-Orbán, pun boicotul pe seama atitudinii homofobe a guvernului ungar.

STAREA NAȚIEI // Liga Dreptății, „un grup de hackeri etici”, după cum își spun ei înșiși, a spart pagina de internet a FIDESZ și vor face publice, eșalonat, informațiile strânse de acolo. Motivul haiduciei online: „pentru ca oamenii să își dea seama singuri în ce țară trăiesc”, anunță Népszava, în urma unei scrisori primite de la autorii atacului cibernetic.

MAE.HU // Într-un interviu acordat cotidianului Krónika, Mónika Kozma, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica (FPE), organizația care se ocupă de administrarea programului de dezvoltare a economiei în Transilvania finanțat de guvernul Ungariei, a reacţionat la cele spuse de ambasadorul Marius Lazurca la o festivitate organizată la Békéscsaba, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea secţiei româno-maghiare a Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei, scrie MTI.

Chiar dacă acordă ajutoare din surse puse la dispoziţie de guvernul ungar, FPE este o persoană juridică din România, subliniază directoarea fundației, și, conform normelor europene, pentru a-și desfășura activitatea, nu e nevoie de niciun acord bilateral, în România fiind derulate şi alte proiecte cu finanţare externă, cum sunt cele susținute din Norvegia sau Elveţia. Mónika Kozma a mai dat un exemplu: cea mai veche „intervenţie externă” de acest gen aparţine Germaniei, guvernul de la Berlin oferind ajutor de peste douăzeci de ani, în primul rând saşilor din Transilvania, prin intermediul unei fundaţii similare, cu sediul la Braşov.

PROTEST // Sindicatul Profesorilor (SP) a organizat sâmbătă, la Budapesta, un miting ca răspuns la tărăgănarea negocierilor de către ministerul de resort și la starea deplorabilă a educației, scrie Népszava. Manifestanţii, adunaţi cu umbrele negre în fața Parlamentului, au cerut mărirea salariilor pedagogilor, reducerea numărului de ore de lucru a profesorilor, sprijinirea pedagogilor aflaţi la început de carieră, revocarea reglementării privind şcolarizarea obligatorie a copiilor la şase ani şi abrogarea legii învăţământului profesional.

Zsuzsa Szabó, preşedinta SP, a spus în fața adunării că mulţi renunţă la cariera de pedagog tocmai din cauza salariilor umilitor de scăzute, ceea ce a creat şi lipsa de pedagogi, care devine tot mai stringentă. Printr-o petiţie adresată ministrului resurselor umane şi ministrului inovaţiei şi tehnologiei, SP cere mărirea salariilor cu 30% începând cu 1 ianuarie 2020.

CALVAR // Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat vineri, ca primă instanţă, ordinul ministerial prin care s-a dispus, în 2018, reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş. Printre ordinele anulate sunt ordinul ministerial privind reînfiinţarea liceului și ordinul care a pus Liceul romano-catolic sub tutela Liceului „Bolyai Farkas” când a fost dizolvat legal. Hotărârea poate fi atacată în termen de 15 de zile de la data comunicării, anunță MTI.

SINE QUA NON // Din septembrie 2020, la Budapesta se va deschide Academia de Diplomație, școală a cărei absolvire va fi condiția minimă pentru ca cineva să devină diplomat în Ungaria, a anunțat ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó, la Congresul Fidelitas, organizația de tineret a FIDESZ, citat de Mandiner.

TOVARĂȘU’ DEALER // În anii 1970 și 1980, serviciile secrete militare din Ungaria erau atât interesate de traficul de droguri american, încât acest lucru a pus în pericol însăși relațiile comerciale cu Statele Unite. Așa s-ar putea sintetiza, scrie Index, esența unei noi cercetări făcute de istoricul Balázs Orbán-Schwarzkopf. Astfel, grație unei firme căpușă elvețiene, din Ungaria în SUA ajungeau mai multe medicamente cu efect halucinogen pe căi ilegale decât legale.

STUDIU // Beau, fumează și nu fac mișcare. Maghiarii se grăbesc parcă să moară mai repede, titrează săptămânalul HVG, după publicarea de către Comisia Europeană a recentului raport despre starea de sănătate a populației din țările membre UE.

FFW // Népszava: În următorii nouă ani, Consiliul Național al Adiovizualului din Ungaria va avea doar membrii pro-FIDESZ. // HVG: Ungaria se pregătește de un contract pe termen lung cu rușii de la Gazprom. // Originea cărnii de porc din măcelăriii și magazinele mai mari va trebui să fie indicată prin stegulețe în culorile naționale ale producătorului, scrie Blokkk. // MagyarNemzet publică un interviu cu marele maestru Zoltán Ribli, candidat la titlul mondial și campion al Olimpiadei de șah în urmă cu 4-5 decenii. // ForbesHU vă spune extraordinara poveste a lui Kovács Gyula, un pădurar dintr-un sătuc uitat al Ungariei, care și-a dedicat viața salvării speciilor de pomi amenințate cu dispariția. // Blikk: Un preot din Magyarbánhegyes, un sat din apropierea graniței cu România, a murit după ce a căzut de vreo 25 m în gol, în timp ce regla ceasul din turnul bisericii din sat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG