Linkuri accesibilitate

Ungaria oprește despăgubirile pentru condițiile din închisori


Premierul Ungariei, Viktor Orban
Premierul Ungariei, Viktor Orban

Ungaria nu va mai plăti pe viitor despăgubirile acordate de instanțe pentru deținuții care stau în condiții inadecvate în închisori, a declarat un oficial al guvernului pentru canalul de știri Hir TV, citat de DPA.

Acordarea unor compensații este stabilită de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) sau de instanțele din Ungaria. Potrivit estimărilor, ar fi 12.000 de cazuri în care s-au acordat despăgubiri.

"Este cunoscut faptul că astfel de cazuri pot fi câștigate pe bandă rulantă", a spus Bence Tuzson, secretarul de stat în Cabinetul premierului Viktor Orban, acuzând avocații și organizațiile pentru drepturile omului că au pus bazele unui "model de afaceri" în domeniu.

Guvernul Ungariei intenționează să pună capăt unor astfel de practici și să inițieze discuții cu Consiliul Europei și Parlamentul European pe tema acordării de despăgubiri pentru persoanele condamnate care reclamă că stau în condiții inadecvate în penitenciare.

Criticii guvernului Viktor Orban susțin că premierul și miniștrii săi forțează în mod constant granițele legii. În 2018, Parlamentul European a votat în favoarea luării unor măsuri împotriva Ungariei pentru încălcarea valorilor de bază ale UE, ceea ce ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în organismele UE.

XS
SM
MD
LG