Linkuri accesibilitate

Ungaria permite trecerea tuturor românilor blocați la graniță


Numeroși cetățenii români au rămas blocați la granița dintre Austria și Ungaria

Ungaria a acceptat să permită în continuare trecerea românilor blocați la granița cu Austria după blocajul creat de faptul că nu toate persoanele prezente la frontieră au reușit să treacă în cursul nopții când autoritățile maghiare au permis tranzitul.

Decizia a fost luată după o discuție între ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și omologul său ungar, Péter Szijjártó.

„Cu privire la blocajul reapărut la granița dintre Austria și Ungaria, în cursul acestei dimineți, generat de faptul că nu toți cetățenii români aflați la frontiera menționată au reușit să intre în Ungaria spre România în cursul acestei nopți, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în vederea identificării unei noi soluții pentru asigurarea tranzitului și facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români.

Soluția agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetățenilor români care se află la acest moment la granița dintre Austria și Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. În același timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autoritățile ungare", anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Inițial, Budapesta anunțase că face o excepție singurală pentru tranzitarea teritoriului Ungariei dinspre Austria în intervalul 17 martie ora 21.00 – 18 martie ora 5.00. Circa 3.000 de persoane au reușit în această perioadă să intre în România, conform Grupului de Comunicare Strategică.

Ungaria și-a închis, în această săptămână, granițele pentru cetățenii străini, iar pe teritoriul țării mai pot intra doar cetățenii maghiari, însă nu vor mai putea ieși, ca măsură împotriva coronavirusului.

Ministerul Afacerilor Externe a mai anunțat repatrierea altor 170 de cetățeni români blocați în afara granițelor ca urmare a măsurilor luate împotriva pandemiei de coronavirus.

„În contextul eforturilor constante pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați temporar în străinătate și care nu au alternative reale de a rămâne în statele în care se află la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe continuă demersurile pentru identificarea unor soluții optime în cel mai scurt timp, inclusiv prin dialog cu alte state ale căror cetățeni se află în situații similare, în limitele posibilităților concrete de acțiune, care sunt tot mai reduse, pe măsură ce diverse state iau măsuri de autoprotecție.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri au revenit în țară 170 de cetățeni români: 59 cetățeni români care fuseseră blocați pe aeroportul din Budapesta, 23 din Maroc și 118 din Egipt. De asemenea, astăzi alți 78 de cetățeni români au revenit în țară din Iordania, ca urmare a demersurilor efectuate de Ambasada României la Amman, iar la acest moment sunt în derulare demersuri pentru facilitarea repatrierii unor grupuri de cetățeni români aflați în Portugalia, Maroc, Egipt și Malta", arată diplomația română.

XS
SM
MD
LG