Linkuri accesibilitate

Ungaria, prima țară din UE care a aprobat un vaccin anti-Covid fabricat în China


China intră cu unul dintre vaccinurile sale și pe piața din Uniunea Europeană
China intră cu unul dintre vaccinurile sale și pe piața din Uniunea Europeană

Ungaria a devenit prima țară UE care a aprobat pentru utilizare de urgență vaccinul împotriva Covid-19 CanSino Biologics din China.

Decizia a fost luată pe fondul creșterilor infecțiilor din Ungaria, deși țara are una dintre cele mai mari rate de import și utilizare a vaccinurilor din Uniunea Europeană.

Institutul Național de Farmacie și Nutriție din Ungaria (OGYEI) a acordat, de asemenea, aprobarea de urgență CoviShield, versiunea indiană a vaccinului AstraZeneca, a declarat Cecilia Muller, reprezentanta corpului medical maghiar, într-o declarație de presă din data de 22 martie.

„Suntem într-o cursă contra timpului”, a spus Muller. „Vom căuta în cele patru colțuri ale lumii după cât mai multe doze de vaccinuri adecvate, eficiente și sigure posibil”.

Ea a spus că ambele doze sunt vaccinuri cu „vector viral”, făcute cu un virus „rece”, inofensiv.

Dacă ambele vaccinuri sunt aprobate și pentru utilizarea în masă de către Centrul Național de Sănătate, Ungaria, care a folosit deja vaccinuri chinezești și rusești, precum și occidentale, va avea șapte surse din care să-și procure vaccinuri.

Ratele de spitalizare sunt la un nivel record în Ungaria, determinând unele instituții medicale să apeleze la voluntari neexperimentați pentru a-i ajuta să facă față unui aflux copleșitor de pacienți.

Creșterea infecțiilor reprezintă o mare provocare pentru prim-ministrul de dreapta, Viktor Orban, care s-a angajat să ușureze măsurile de restricție dure după ce 2.5 milioane de maghiari, adică 25% din populație țării, va fi vaccinată.

Muller a spus că 16 la sută din populație, sau 1,59 milioane de persoane, a primit deja primul vaccin, dar a adăugat că, în prezent, numărul infecțiilor se află într-o „fază extraordinar de dinamică”.

Articol realizat de RFE/RL's Hungarian Service

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG