Linkuri accesibilitate

Ungaria suspendă relațiile bilaterale cu Vera Jourova și-i cere demisia


Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova și prim-ministrul ungar Viktor Orban

UPDATE - Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a respins cererea de demisie a vicepreşedintelui Vera Jourova, făcută de premierul Viktor Orban, după ce Jourova a criticat starea democraţiei din Ungaria.

„Preşedintele Comisiei Europene colaborează strâns cu vicepreşedintele Vera Jourova în domeniul statului de drept. Vicepreşedintele se bucură de încrederea totală a preşedintelui Comisiei Europene", a transmis un purtător de cuvânt al Executivului UE, transmite Reuters.

„Preocupările noastre referitoare la situaţia statului de drept în Ungaria sunt bine-cunoscute. Vor fi abordate în raportul despre statul de drept, pe care îl prezentăm mâine. În acest raport, evaluăm situaţia din toate statele membre UE", a subliniat oficialul european.

Știrea inițială:

Într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, prim-ministrul Viktor Orbán a informat-o că va suspenda relaţiile politice bilaterale cu vicepreşedintele Comisiei, Vera Jourová, din cauza declaraţiilor prin care aceasta a insultat Ungaria şi poporul maghiar, a informat, marţi dimineaţă, Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al prim-ministrului ungar, transmite agenţia ungară de presă MTI. Acesta a mai adăugat că, potrivit lui Viktor Orbán, demisia comisarului UE este inevitabilă.

Premierul ungar a declarat că „Ungaria este un membru angajat al Uniunii Europene de la aderarea sa în 2004. Am încercat întotdeauna să ajungem la un consens cu privire la problemele divergente, în cele mai multe cazuri, cu rezultate. Apreciem activitatea preşedintelui (Ursula von der Leyen) în calitate de preşedinte al Comisiei”.

„Sunt nevoit să mă adresez dumneavoastră, Doamnă preşedinte, în urma insultelor aduse la adresa Ungariei de Vera Jourová, vicepreşedintele Comisiei. Ungaria a fost numită public de vicepreşedintele Comisiei ‘democraţie bolnavă’ şi a insultat cetăţenii maghiari ai Uniunii Europene prin afirmaţia că ‘nu sunt în situaţia să îşi formeze o opinie independentă’. Aceste declaraţii, care încet-încet devin obişnuite, nu sunt doar un atac la adresa Guvernului ungar ales democratic, ci sunt jignitoare şi la adresa Ungariei şi a poporului maghiar. Prima afirmaţie este greşită, cea de-a doua este inacceptabilă”, a scris premierul ungar.

Viktor Orban a spus că declarațiile Verei Jourova contravin rolului instituţional neutru şi obiectiv al Comisiei, cuprins în Tratatul de la Lisabona și că aceasta a încălcat principiul cooperării loiale şi exclude posibilitatea unui dialog inteligent între Vera Jourová,vicepreşedintele Comisiei, şi Ungaria.

„Oricine încalcă Tratatul prin acţiunile sale, nu poate fi un apărător al statului de drept şi al valorilor europene. Declaraţiile comisarului sunt incompatibile cu poziţia sa în comisie, iar demisia sa este inevitabilă. Până când acest lucru nu se va întâmpla, Guvernul ungar va suspenda relaţiile politice bilaterale cu Vera Jourová”, a scris Viktor Orbán în scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei Europene.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG