Linkuri accesibilitate

Ungaria va testa vaccinul rusesc pentru Covid-19


Vaccinul Sputnik-V a fost deja folosit în Rusia pentru personalul medical și persoanelor din grupa de mare risc

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a spus că Ungaria merge mai departe cu testarea vaccinului rusesc pentru coronavirus după e a devenit prima țară europeană care primește mostre din Sputnik-V în urmă cu o săptămână.

Szijjarto a spus luni că 10 doze din vaccin - prezentat în august de Vladimir Putin drept primul vaccin pentru Covid-19 certificat în lume - vor trece prin procedurile de siguranță și eficacitate din Ungaria.

„Săptămâna trecută, 10 doze de vaccin au ajuns în Ungaria", a arătat șeful diplomației de la Budapesta. „Transportul a sosit alături de documentele necesare , pentru ca autoritățile maghiare să desfășoare testele care vor ajuta cercetătorii să determine dacă vaccinul este sigur, eficient, recomand pentru maghiari sau nu".

Săptămâna trecută, Szijjarto arată că sunt în desfășurare discuții între o companie farmaceutică maghiară și partenerii ruși privind posibila producție domestică a vaccinului.

Sputnik-V a fost deja administrat în Rusia personalului medical și altor persoane din grupele de mare risc, în ciuda faptului că nu a trecut prin teste clinice avansate. Nu a fost evaluat încă de Agenția Europeană a Medicamentului, principala instituție de certificare a tratamentelor din Uniunea Europeană.

Szijjarto a arătat că Ungaria, stat membru UE, negociază și cu trei producători chinezi și a cumpărat 2.8 de milioane de doze de medicamente antivirale chineze.

„Am vorbit telefonic cu omologul chinez și am confirmat că vom sta în legătură și vom menține consultările. După ce dezvoltarea vaccinului chinez va ajunge în punctul în care mostre și studii pot fi trimise în Ungaria, autoritățile maghiare vor desfășura testele", a arătat ministrul de Externe.

Budapesta are de asemenea rezervate un număr de 12 milioane de doze de vaccin de la producător din Europa și Statele Unite, printre care AstraZeneca, Janssen sau Pfizer-BioNTech.

Conform cifrelor oficiale, din 23 noiembrie, 3.891 de maghiari au murit din cauza COVID-19 și 177.952 de persoane au fost infectate de la începutul pandemiei, într-o țară de 10 milioane de oameni.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG