Linkuri accesibilitate

UNICEF. La nivel global, unu din cinci copii nu are suficientă apă pentru nevoile zilnice


Copiii din 37 de țări ”hotspot” sunt cei mai expuși lipsei apei. Este nevoie de măsuri urgente și de mobilizarea resurselor globale, arată ultimul raport al UNICEF.
Copiii din 37 de țări ”hotspot” sunt cei mai expuși lipsei apei. Este nevoie de măsuri urgente și de mobilizarea resurselor globale, arată ultimul raport al UNICEF.

La nivel global, mai mult de 1,42 miliarde de persoane, inclusiv 450 de milioane de copii, trăiesc în zone cu vulnerabilitate ridicată sau extrem de ridicată din punct de vedere al apei, conform unei noi analize publicate de UNICEF. Aceasta înseamnă că 1 din 5 copii din întreaga lume nu are suficientă apă pentru a-și satisface nevoile de zi cu zi.

Analiza, parte a inițiativei Securitatea apei pentru toți, identifică zonele în care riscul lipsei de apă se suprapune peste nivelul slab ale serviciilor de furnizare a apei. Comunitățile care locuiesc în aceste zone depind de apa de suprafață, de surse neamenajate sau de apă greu de colectat-peste 30 de minute.

Copiii din peste 80 de țări trăiesc în zone cu vulnerabilitate ridicată sau extrem de ridicată a apei, arată datele UNICEF. Africa de Est și de Sud are cea mai mare proporție de copii care trăiesc în astfel de zone, cu mai mult de jumătate dintre copii - 58% - care se confruntă cu dificultăți de acces la apă suficientă în fiecare zi. Este urmată de Africa de Vest și Centrală (31%), Asia de Sud (25%) și Orientul Mijlociu (23%). Asia de Sud are cel mai mare număr de copii- peste 155 de milioane- care trăiesc în astfel de zone.

Copiii din 37 de țări „hotspot” se confruntă cu situația cea mai gravă în ce privește proporția copiilor efectați, țări pentru care trebuie mobilizate resurse globale și luate urgent măsuri de sprijin. Această listă include Afganistan, Burkina Faso, Etiopia, Haiti, Kenya, Niger, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee, Sudan, Tanzania și Yemen.

Cererea de apă continuă să crească dramatic, în timp ce resursele scad, arată raportul UNICEF. Zeci de ani de utilizare necorespunzătoare, de gestionare deficitară, de supraextracție a apelor subterane și contaminarea aprovizionării cu apă dulce au dus la această situație. În plus, nevoia de apă este exacerbată și de creșterea rapidă a populației, urbanizare, utilizarea și administrarea necorespunzătoare a apei, schimbările climatice și evenimentele meteorologice extreme, toate reducând dramatic cantitățile de apă disponibile.

Raportul UNICEF din 2017 arăta că aproape 1 din 4 copii din întreaga lume vor trăi în zone cu stres hidric extrem de ridicat până în 2040.

XS
SM
MD
LG